FIKK FINALEBILLETT: Sanna Nielsen og låta «Undo» var blant kveldens mest populære. Dermed blir 29-åringen å se i Eurovision-finalen lørdag. Foto: AFP / NTB scanpix
FIKK FINALEBILLETT: Sanna Nielsen og låta «Undo» var blant kveldens mest populære. Dermed blir 29-åringen å se i Eurovision-finalen lørdag. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Sverige er ett skritt nærmere å ta ESC-seieren tilbake

Sanna er videre. Sjekk de andre finalistene her.

KØBENHAVN (Dagbladet): Det ligger litt i kortene når det er en konkurranse: Ikke alle som deltar får bli med helt til målstreken.

I Eurovision 2014s første semifinale i kveld har 37 deltakere blitt til 31, og dermed er vi ett skritt nærmere å finne årets vinner.

Av de 16 landene som viste fram sitt bidrag på Eurovision-scenen i kveld, fikk bare de ti med flest stemmer bli med videre til lørdagens finale.

De ti mest populære blant Europas tekstende tomler i kveld var Montenegro, Ungarn, Russland, Ukraina, Armenia, Sverige, Island, San Marino, Nederland og Aserbajdsjan.

For Latvia, Estland, Albania, Belgia, Moldova og Portugal endte ESC-leken i København i kveld.

På sjuende forsøk Den svenske artisten Sanna Nielsen (29) var nummer fire ut på scenen i år med låta «Undo». Det var en nervepirrende stund før «söta bror» ble annonsert som finalist: Først som nummer åtte ble Sverige lest opp, og de mange svenskene i salen kunne slippe jubelen løs.

BLE BUET PÅ: Med ny homolovgiving og krigføring har Russland fått mye negativ oppmerksomhet den siste tida. Da tvillingene Anastasia og Maria (17) ble sendt videre i kveld, responderte salen med å bue høylytt. Foto: AFP / NTB scanpix
BLE BUET PÅ: Med ny homolovgiving og krigføring har Russland fått mye negativ oppmerksomhet den siste tida. Da tvillingene Anastasia og Maria (17) ble sendt videre i kveld, responderte salen med å bue høylytt. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

29-åringen har deltatt i den svenske Melodifestivalen flere ganger, og lyktes til slutt med å representere moderlandet på sitt sjuende forsøk. 

Sverige har hatt gode odds med låten «Undo», som er skrevet av Fredrik Kempe - samme mann som skrev Didrik Solli-Tangens «My Heart Is Yours» sammen med Hanne Sørvaag. Gode odds hadde også Armenia med sin Aram MP3 og hans låt «Not alone».

Låtskriver, artist og tidligere Eurovision-deltaker Hanne Sørvaag jubler over kveldens svenske «seier»:

- Jeg synes Sanna er bedre enn noen gang, flottere med bare bein, synger mer stabilt og det er mer som skjer i opptredenen, skriver Sørvaag i en SMS til Dagbladet.

Sørvaag, som i flere år har vært bosatt i Stockholm, er god venn og kollega med låtskriver Kempe:

- Jeg har stor tro på Sanna, med min gode venn Kempes nydelige melodier, og en kraft i stemmen som pleier å lønne seg i Eurovision, skriver Sørvaag.

Buet på Russland Av de nordiske landene var også Island med sin punkgruppe Pollapönk og låten «No Prejudice».

Det var knyttet stor spenning til Russland og Ukraina, som begge sto på samme scene i kveld. Det på grunn av den tilspissede situasjonen mellom nasjonene. Begge landene gikk videre i kveld, men det ene vakte langt mer negativ oppmerksomhet enn det andre.

Da Russland - i år representert ved de 17 år gamle tvillingene Anastasia og Maria - ble lest opp, brøt publikum i B & W Hallerne ut i unison buing.

- Ufint
- Det er et tegn på at den generelle meninga om det landet nå. Mange mener nok at Russland hadde fortjent en nesestyver nå, og at Eurovision kunne være anlendingen for å gi dem det. Men jeg syns synd på de 17 år gamle jentene, sier president i den norske MGP-klubben Morten Thomassen til Dagbladet, og legger til: 

- Samtidig kan det virke litt snålt å sende to så uerfarne artister ut i denne heksegryta. Det er helt tydelig at Russland har sendt noe så søtt og yndig som mulig.

Thomassen sier videre at han opplevde buinga som ufin, og syntes det var dårlig gjort. 

- Men folk reagerer på det som skjer, og da føles det nok naturlig å kjefte på dem som representerer landet, sier han. 

Stormaktene Italia, Frankrike, Spania, Tyskland og Storbritannia har alle fått automatisk plass i finalen, i tillegg til fjorårets vinner og årets vertsland Danmark.


- NATURLIG Å KJEFTE PÅ RUSSLAND: Den norske MGP-klubbens sjef Morten Thomassen synes buinga mot Russland var ufin, men mener det var en naturlig reaksjon. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
- NATURLIG Å KJEFTE PÅ RUSSLAND: Den norske MGP-klubbens sjef Morten Thomassen synes buinga mot Russland var ufin, men mener det var en naturlig reaksjon. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer