Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sverige er farlig

Ulf Lundell (48) er singel og sint, og har igjen terget på seg svenske kvinner. I dag går rockpoeten i platestudio for å få ut frustrasjonen. - Det er farlig å bo i Sverige, sier Lundell til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden hans debut med «Vargmåne» i 1975 har han hylt, sunget, grått og kjeftet. Nå driver den rufsete rockeren, forfatteren, billedkunstneren, fotografen og samfunnskritikeren rundt som en ensom skamskutt ulv. Han får flengende kritikk etter at han rådet «unge eller for all del halvgamle feminister ... til å samles i grupper og si: Ja, vi er hyklere, ja, vi er løgnere, vi erkjenner det».

Alt bråket startet med da boka «Fittstim» nylig kom ut, der et brev fra Lundell til en kritiker er publisert. Nå forsøker Lundell å stoppe boka.

- Jeg vil ikke kommentere denne saken og ikke noe de svenske avisene skriver om meg. Jeg gir ikke intervjuer til dem, sier Lundell.

Dagbladet møtte ham i Oslo, mens svensk presse jaktet forgjeves.

- I tvangstrøye

- Sverige er farlig. Hele landet er inne i en stor åndelig krise. Jeg vet dere har en verdikommisjon her i landet, men det er i Sverige vi trenger en slik kommisjon. Jeg hadde en visjon med Sverige, jeg var stolt og forelsket i mitt hjemland. I dag er jeg bare frustrert ... forbannet.

- Hva er så frustrerende?

- Alt er gjennomkommersialisert. Media, hele samfunnet. Jeg kan ikke akseptere å forsone meg med utviklingen. Den som skjøt Palme sendte Sverige inn i dumheten. Derfor må jeg skru opp forsterkeren og lage larm med gitaren, sier Lundell, trekker pusten og fortsetter: - Jeg går i helspenn i Sverige. Jeg har det ikke så bra der. Et langt liv i offentlighetens lys tar på. Jeg er i tvangstrøye. Jeg kunne eksempelvis ikke synge inn en sånn låt som «Vinterland» som er med på min norske samle-cd i Sverige. Den er for glad til det.

- På tide å flytte til Norge for en periode? Du har jo lenge snakket om å skrive din «norske bok»?

- Ja, kanskje det. Jeg har en sønn på 17 år som jeg bor sammen med, og hans skole ligger i Stockholm. Derfor er det ikke aktuelt nå, men det er fortsatt min plan. Men det er så mye som skjer i hodet mitt. Jeg skal også lage en irsk plate, men jeg vet ikke når noe av alt dette blir realisert.

Bobler over

Nylig ga han ut samle-cd-en «När jag kysser havet». I slutten av mai slipper Lindell en ny dobbelt-cd med elleve live-spor og åtte nye låter. I dag går han i studio for å spille inn plata. I september utgir han romanen «Friheten» - opprinnelig på 1200 sider, men som han nå har greid å kutte ned til 800 sider. Og i neste uke er han klar med et eget servise fra Porsgrunds Porselænsfabrik, der multikunstneren står bak fotografier og strekdekor. Den 22. juni starter han sin Skandinavia-turné - i Tromsø.

- Jeg er inne i en «overkill»-periode, humrer Lundell.

Plateselskapet misliker at han lager plater så ofte. Selskapet er redd han bruker seg opp og at folk blir lei ham. Det har han bare en kommentar til:

- Det skiter jeg i.

Mens ny kritikk hagler mot ham i Sverige, ser det ut som om hovedpersonen har funnet roen, der han nærmest ligger i stolen på sitt hotellrom.

- Du går noen runder med deg sjøl når du nærmer deg femti. Prøver å se tilbake. Du gidder eksempelvis ikke å se på jenter i 20-årsalderen lenger. Fram til du er 45 tror du fortsatt du har draget. Rastløsheten overfor kvinner er ikke der. Nå går det fint å promenere, sier Lundell, så kjærestefri som bare en kvinnekjær rocker kan være.

På samleplata som nettopp kom, skriver han at han har en elskerinne et sted i Norge. «Jag åker över gränsen från Sverige och vad vi har för oss vet dom inget om i Sverige. Det har pågått i rätt många år nu...» På plata synger han om både Bente og Susann.

- Men dette snakker jeg ikke om, sier han, klok av skade for sin tidligere svært åpne holdning til sitt privatliv.

- Jeg er svært takknemlig for de mange flotte kvinnene jeg har møtt i mitt liv. De er jo vakre som lykken selv, men jeg vet ikke om jeg kan leve sammen med en kvinne mer. Og det er jo like greit.

- Det er jo bevist at menn og kvinner ikke kan prate med hverandre.

KOMPROMISSLØS: Sveriges nasjonalskald får kjeft igjen, men han vet hvordan han skal kurere seg selv mot frustrasjonen.