Sverige er vinner av Eurovision 2015

Norge ble tidlig hektet av poengkampen.

VINNER:  Måns Zelmerlöw og Sverige innfridde og vant Eurovision 2015 med låta «Heroes» i Wien. Foto: Jessica Gow/NTB/Scanpix
VINNER: Måns Zelmerlöw og Sverige innfridde og vant Eurovision 2015 med låta «Heroes» i Wien. Foto: Jessica Gow/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WIEN/OSLO (Dagbladet): - Vi er alle helter, sier Måns Zelmerlöw, mens han holder trofeet høyt over hodet.

Stemmene er talt opp, og resultatet er klart: storfavoritten Sverige innfridde med låta «Heroes» og er vinner av Eurovision Song Contest 2015.

Det er sjette gang Sverige drar i land seieren i den internasjonale sangkonkurransen, bare tre år etter at Looreen vant i Aserbajdsjan.

Halvveis i stemmegivningen var det klart at kampen om seiren ville stå mellom russiske Polina Gagarina og svenske Måns Zelmerlöw.

Slikk ble resultatet

• 1. Sverige, 365 poeng

• 2. Russland, 303 poeng

• 3. Italia, 292 poeng

• 4. Belgia, 217 poeng

• 5. Australia, 196 poeng

Men etter en litt ujevn poenggiving første halvdel, ble det tydelig at seieren ville gå til söta bror.

Skråsikker på seier Norge nådde aldri opp i kampen om de store poengsummene. Til slutt endte Mørland & Debrah Scarlett med låta «A Monster Like Me», opp på en åttende plass. Det er samme plass som Carl Espen Thorbjørnsen havnet på i fjor.

- Vi er kjempefornøyde. Topp ti var målet, så dette er bare fantastisk, sier Debrah Scarlett og Kjetil Mørland til Dagbladet etter finalen.

- Vi er ikke skuffa og ønsker bare å gratulerer Sverige og Måns, sier Scarlett.

Svenskene har sjelden vært så skråsikre på seier i Eurovision som i år.

Allerede før finalen i kveld utropte den svenske avisa Expressen hjemlandets Måns Zelmerlöws «Heroes» til vinner av hele konkurransen.

«Ladies and gentlemen, vi har en vinner. Spørsmålet er om «Heroes» lykkes med å holde de andre unna i kveld», skrev Expressen før finalen.

Sverige var storfavoritt Wien har stått på hodet den siste uka.

Artister, journalister og fans fra hele verden har samlet seg i den østerikske hovedstaden for å delta på sangkonkurransen, alle på sitt vis.

I hele uka før finalen er det svenskenes Måns Zelmerlöw som har ledet an hos bookmakerne, med Russland og Italia like bak. Norge har ligget på syvende- og åttendeplass.

VANT:  Det var lenge en jevn finale mellom Sverige og Russland. Til tross for favorittstempelet turte ikke Måns Zelmerlöw slippe jubelen løs før seieren var et faktum. Foto: NTB/Scanpix
VANT: Det var lenge en jevn finale mellom Sverige og Russland. Til tross for favorittstempelet turte ikke Måns Zelmerlöw slippe jubelen løs før seieren var et faktum. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Da Norge sto på scenen viste naboene våre at de nok en gang ikke har noe i veien med selvtilliten, og kalte Norges fremføring for «töntig».

Planleggingen rundt den kommende Grand Prix-festen i Sverige er allerede godt i gang.

RØRT:  Halvveis i stemmegivningen var det klart at kampen om seiren ville stå mellom russiske Polina Gagarina og svenske Måns Zelmerlöw. Polina Gagarina var rørt til tårer for alle poengene. Foto: NTB/Scanpix
RØRT: Halvveis i stemmegivningen var det klart at kampen om seiren ville stå mellom russiske Polina Gagarina og svenske Måns Zelmerlöw. Polina Gagarina var rørt til tårer for alle poengene. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Expressen avslørte i kveld at Måns Zelmerlöw og statskanalen SVT allerede har hatt hemmelige møter om hvordan de skal håndtere seieren som de så og si hadde tatt på forhånd.

Australia med for første gang Eurovision feiret i år 60 årsjubileum, og hentet derfor inn en hedersgjest, nemlig Australia. Konkurransen er svært populær i Australia, til tross for at det blir sendt på TV om natta.

Australias bidrag i år var Guy Sebastian med låta «Tonight Again».

NÅDDE IKKE OPP: Det ble tidlig klart at Debrah Scarlett og Kjetil Mørland ikke kom til å sanke flest poeng i årets Eurovision. Foto: NTB/Scanpix
NÅDDE IKKE OPP: Det ble tidlig klart at Debrah Scarlett og Kjetil Mørland ikke kom til å sanke flest poeng i årets Eurovision. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Årets show ble ledet av de østerikske TV-profilene Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler og Arabella Kiesbauer. Fjorårets vinner, Conchita Wurst (26), åpnet showet og var også årets green room-vert.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer