GRANNELANDET: - Og hvem er vi da, når vi speiler oss i Sverige? Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
GRANNELANDET: - Og hvem er vi da, når vi speiler oss i Sverige? Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Sverige har svikta

Engasjementet for grannelandet ser ut til å begrense seg til drømmen over å kunne kjenne skadefryd.

Meninger

Sverige har svikta! Ja, det har ikke svikta ikke meg altså, selv om jeg gjerne skulle ha sett Miljöpartiet komme enda høyere. Den største skuffelsen finner vi hos folk som stemmer sentrum-høyre, men ikke nødvendigvis FrP. Ikke bare på høyresida, men også langt inn i venstresida. Folk som har brukt Sverige som skremmebilde i årevis for å framstille Norge som et mer fornuftig alternativ.

Spaltist

Eivind Trædal

representerer også Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre.

Siste publiserte innlegg

Flere tippet at Sverigedemokraterna skulle bli Sveriges største parti, og kanskje få opp mot 30 % av stemmene. Men slik gikk det ikke. På facebookveggen inne hos Kjetil Rolness, en av Norges ledende facebook-sosiologer, SSB-kritikere og julebordsartister, var skuffelsen til å ta og føle på da tallene var inne. «Det er flere som de siste dagene har sagt ting som 'jeg håper ikke SD blir det største partiet, men jeg gleder meg til å se trynet til Löfven & Co når de blir det'. Og det er vel ganske dekkende for hvordan mange tenker», skrev en kommentator. Engasjementet for grannelandet så ut til å begrense seg til drømmen over å kunne kjenne skadefryd.

Norske medier har vært en slags vegg-til-vegg-dekning av Sverigedemokraterna de siste ukene, der entusiasmen skinner igjennom. Først etterpå fikk vi vite at innvandring bare den åttende viktigste saken for velgerne. Men den massive interessen for SD og den svenske valgkampen var neppe drevet av noe plutselig oppsving i engasjementet for svenskenes kår. Interessen for SDs vekst handla heller ikke om frykt for hva som skulle skje med de hundretusenvis av svensker som ville fått det mye tøffere med et brungrumsete parti i posisjon. For oss nordmenn har dette mest handla om å stirre oss selv i speilet. Vi hadde håpet at vi skulle se noe annet etter denne helga.

Sverige irriterer nemlig vettet av den norske meningsbærende eliten. De dumme gale svenskene hjelper mange ganger flere flyktninger enn Norge. De farlige svenskene knebler all debatt om innvandring. Ikke bare det - de jævla godfjottene kutter klimautslipp også. Den eneste trøsten er at Sverige kollapser, det kan vi være sikre på. Når norske politikere ikke helt klarer å finne valgkamp-krutt hjemme i Norge, drar de til Sverige med norsk presse på slep. Der kan norske journalister snakke med norske politikere om hvor galt det har gått der borte.

Hvis SD hadde blitt Sveriges største parti, så ville Norge blitt gjenoppreist. Da var det klokt, og ikke dumt, å la høyrepopulister styre landet i over fem år. Da kan ingen kalle oss selvgode eller smårasistiske fordi vi skalka lukene da flyktingene banka på vår dør. Nei, vi var bare kloke og realistiske, i motsetning til de dumme svenskene, som lever i de kollapsede ruinene av et folkhem, og kan velge mellom å bli gruppevoldtatt av muslimer eller skutt av nazister på vei hjem fra trygdekontoret.

Selvbildet til de rådende norske politikere og intellektuelle tåler ikke at Sverige IKKE kollapser, eller at SD ikke ender opp som landets største parti. Det verste av alt ville være om Sverige lykkes i å isolere fremmedfrykt og reaksjonære krefter, styre landet igjennom krisa og fortsatt ha høy økonomisk vekst og lave klimautslipp. Hvem faen tror de at de er? Og hvem er vi da, når vi speiler oss i Sverige?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.