Sverige legger DAB-radioen død for denne gang

Norge blir det første landet i verden som slukker FM-nettet.

KOMMER IKKE TIL SVERIGE MED DET FØRSTE: Svenskene har denne uka besluttet å droppe DAB-prosjektet, og vil vente å se hva som skjer i Norge. Foto: NTB Scanpix
KOMMER IKKE TIL SVERIGE MED DET FØRSTE: Svenskene har denne uka besluttet å droppe DAB-prosjektet, og vil vente å se hva som skjer i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor sommer varslet svenskene at de har besluttet å droppe overgangen til DAB+-radio - inntil videre.

Vedtaket ble formelt behandlet av den svenske Riksdagen denne måneden, og svenskene står på vedtaket. De vil ikke gå videre med å avvikle FM og erstatte det med DAB+ før de har sett hvordan overgangen går i Norge.

Dermed er Norge fortsatt alene i verden om å slukke FM-nettet, som etter planen skal forsvinne i 2017. Teknisk Ukeblad skriver imidlertid at Sveits trolig følger etter.

Omstridt debatt Neste generasjon norsk radio bruker altså DAB-teknologi. Debatten om hvovidt det riktig å slukke FM-nettet har til tider vært omstridt.

IKT Norge har lenge vært skeptiske at Norge blir det første landet til å tvinge lytterne over til den nye digitale radioplattformen DAB i 2017. Og de har tidligere kalt hele DAB-prosjektet en flopp.

I fjor ble det også kjent at den norske omleggelsen til DAB kan være på kant med regelverket til EØS. Stortinget har imidlertid avklart slukkeprosessen, og har ingen planer om å utsette dette i påvente av politiske prosesser i andre land.

Selv om Sverige ikke slukker FM-netter og går over til DAB ennå, kan saken bli tatt opp igjen senere, skriver organisasjonen WorldDab i en pressemelding. Svenskene vil spesielt se hva Norge gjør i overgangen fra FM til DAB.

- Store sikkerhetsproblem Dårligere beredskap er et av hovedargumentene mot DAB-utviklingen.

At det å bytte radioplattform potensielt kan føre med seg sikkerhetsproblemer, har også vært et tema her hjemme.

- Folk over hele landet klager over at de ikke får inn DAB, særlig i utmark. Det kan føre til store sikkerhetsproblem ved ulykker, sa IKT Norges Per Morten Hoff til Dagbladet i fjor.

PS. I en tidligere versjon av denne saken, siterte Dagbladet Norsk Lokalradioforbund på at den svenske Riksdagen formelt har vedtatt å legge DAB-prosjektet dødt. Dette er imidlertid ikke riktig.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer