Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kina

Sverige og Kina i diplomatisk strid om kidnapping

Hvor sterkt våger Sverige å reagere?

SAVNET IGJEN: Bokhandleren Gui Minhai, som er svensk statsborger, ble i 2015 kidnappet av kinesiske agenter i Thailand og satt to år i fengsel i Kina. Nå er han bortført igjen, foran øynene på to svenske diplomater. Foto: AFP / NTB Scanpix
SAVNET IGJEN: Bokhandleren Gui Minhai, som er svensk statsborger, ble i 2015 kidnappet av kinesiske agenter i Thailand og satt to år i fengsel i Kina. Nå er han bortført igjen, foran øynene på to svenske diplomater. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Sveriges utenriksminister Margot Wallström og EUs ambassadør til Kina har protestert mot at bokhandleren Gui Minhai ble bortført av kinesisk politi på et tog på vei til Beijing. Gui er svensk statsborger og var i følge med to svenske diplomater fra konsulatet i Shanghai da han ble tatt. Metoden er ikke ukjent blant kinesiske dissidenter, men at utlendinger blir pågrepet på denne måten, vekker oppsikt.

Saken har en forhistorie. Høsten 2015 ble flere bokhandlere i Hongkong bortført av kinesisk politi og fraktet over grensen til Kina hvor de ble holdt i varetekt over lengre tid. En av dem, svenske Gui Minhai, ble til alt overmål kidnappet av kinesiske agenter i Thailand. Slike operasjoner i utlandet – og i selvstyrte Hongkong – har hittil vært sjelden kinesisk praksis. Det angivelige motivet var at bokhandlerne og forleggerne måtte bringes til taushet fordi de solgte litteratur som er svært lite flatterende for lederskapet i Beijing.

De bortførte kom tilbake til Hongkong etter lange forhør og varetekt i Folkerepublikken. Gui Minhai fikk en trafikkdom og slapp ut av kinesisk fengsel i oktober 2017. Etter det har han oppholdt seg i morens hjemby i Kina med begrenset bevegelsesfrihet. Noen rettssak omkring publisering og salg av subversive bøker har ennå ikke vært varslet. Venner og familie tror imidlertid at saken er like om hjørnet og at Gui ble bortført for å forhindre at han flyktet ut av Kina.

Han er dessuten blitt alvorlig syk. Han har symptomer på den dødelige muskelsykdommen ALS og har søkt svenske myndigheter om både medisinsk og konsulær hjelp. To diplomater ved Sveriges konsulat i Shanghai dro for å eskortere ham til den svenske ambassaden i Beijing. På en stasjon like før Beijing inntraff så bortførelsen. Et titall sivilkledde menn tok 53-åringen med seg.

Utenriksminister Margot Wallström har krevd ham løslatt og poengtert overfor kinesiske myndigheter at Sverige har handlet i henhold til internasjonale regler som gir et land rett til å bistå en statsborger med konsulær hjelp. Kinesisk UD avviser kravet som «urimelig» og understreker at «alle fremmede stater må respektere at Kina håndterer tilfeller med utenlandske statsborgere i samsvar med kinesisk lov».

Kidnappingen av en utenlandsk statsborger i følge med diplomater er et nytt «høydepunkt» i Kinas åpenlyse forakt for internasjonale regler og universelle menneskerettigheter, mener observatører. Den svenske forfatteren Jojje Olsson, som utgir en bok om Gui Minhai i neste uke, påpeker i et innlegg i The Guardian sammenhengen mellom Sveriges handelsforbindelser med Kina og tausheten som i mer enn to år nå har tilslørt Gui Munhai-saken. Igjen holder det å vise til Norge og Liu Xiaobo-saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!