Sverigelekkasje til 25 millioner

Den norske kronas sterke posisjon i forhold til den svenske, gjør svenskehandel til en het potet i platemarkedet. Kontroversielle Next Stop Distribution sørger for en Sverige-lekkasje på 25 millioner kroner.

Norske platebutikker nyter godt av Next Stop Distribution Norge. Gjennom Oslo-kontoret til det svenskeide selskapet kjøper cd-forhandlere over hele landet inn store kvanta av plater til svenske priser. Takket være EØS-avtalen og sitt lager i Sverige utnytter Next Stop til fulle valutasituasjonen. Taperne er Norges-kontorene til de multinasjonale plateselskapene.

- Dette er ikke noe vi klapper i hendene for. Det går ut over vår omsetning, sier økonomidirektør Ivar Noer i EMI Recorded Music.

EU-tilpasset

Next Stop Distribution vil ifølge bransjebladet FaroJournalen doble omsetningen fra 12 millioner kroner i regnskapsåret mai 2000/mai 2001 til 25 millioner kroner i 2001/2002. Årsaken er at grossisten Next Stop på grunn av den gunstige valutasituasjon kan tilby langt billigere varer til norske platebutikker enn det de store plateselskapene kan.

- Vi er en aktør som tidlig har gått inn og benyttet de fordelene EØS-avtalen gir, sier daglig leder i Next Stop, Geirr Sethre. På begynnelsen av 90-tallet drev platebransjen lobbying for å få innført en lov mot parallellimport av plater. I 1993 ble loven banket gjennom av Stortinget. Etter at Norge ble medlem av EØS er loven blitt irrelevant. Dermed er det fritt fram for Next Stop å importere de nye platene til Shakira og Celine Dion fra Sverige.

Situasjonen faller særlig positivt ut for uavhengige platebutikker på utsiden av mektige kjeder som Platekompaniet og Hysj-Hysj. Sverige-importen er interessant fordi de som kjedefrie butikker må leve med høye innkjøpspriser fra storselskapene i Norge, uten mulighet til å skaffe seg kjedenes rabatter.

- Dikterer markedet

Tor Tessem i platebutikken Apollon i Bergen illustrerer situasjonen:

- Fra Next Stop får vi bedre rabatt fra første plate enn hva vi får på 400- 500 plater fra Warner eller Universal. Da er valget enkelt.

De multinasjonale plateselskapene forsøker å mane til lojalitet i forhandlerleddet for å demme opp for handelslekkasjen. Next Stop mener at disse selskapene forsøker å diktere markedet.

- Storselskapene har ikke tatt frihandelsområdet på alvor. De har en gammeldags organisasjonsstruktur der de blir sine egne konkurrenter. Det blir EMI Norge mot EMI Sverige, mener Sethre, som selv har ei fortid i EMI.

Og EMIs økonomidirektør ser poenget.

- Vi er pinlig klar over at også platebransjen er utsatt for en globalisering. Nå håper vi at EMI i Sverige setter opp prisen på sine varer slik at prisnivået harmoniseres. På sikt kan det tenkes at vi bør se på Skandinavia som ett marked. Slik det er nå, vil det være løgn å si at vi ikke forstår platebutikker som benytter seg av Sverige-importen, selv om det er et problem for oss, avslutter Noer.

NEXT STOP, SVERIGE: For 100 svenske kroner får man drøyt 81 norske kroner. Det har skapt stor handelslekkasje til Sverige i platemarkedet. Geirr Sethre i Next Stop Distribution Norge profitterer stort på den sterke norske valutaen - til glede for platebutikkene.