- Sverre dummer seg ut

Serien «Svarte penger - hvite løgner», om den unge politimannen Sverre ved Stovner politistasjon, har blitt en suksess. Men Sverre er ikke så veldig populær ved Stovner politistasjon.

- Sverre er velmenende og snill, men dummer seg ut.

- Han gjør alle politietiske bommerter som finnes.

Dagbladet tok med seg kveldens episode av NRK-serien til Stovner politistasjon i Oslo, samme stasjon som den hardt pressede hovedpersonen Sverre jobber på. Serien har Trond Espen Seim og Ane Dahl Torp i hovedrollene, og regissør og manusmedforfatter Jarl Emsell Larsen måtte stå skolerett da politiførstebetjent og seksjonstillitsvalgt Robert Thorsen, politibetjent Sigmund Vasaasen, politibetjent Tone Ribe på operativt avsnitt og stasjonssjef Rolf Hansen hadde sett den tredje episoden midt i arbeidstida.

- Veldig redelig?

- Men stasjonssjefen blir vel framstilt veldig redelig? spør regissør Emsell Larsen.

- Ja, men han har for få distinksjoner, sier Tone Ribe.

Jarl Emsell Larsen påstår at den populære serien ikke er en politiserie, men et skjebnedrama om Sverre og de valgene han blir stilt overfor.

- Han har loven på den ene siden og samvittigheten på den andre. Da kommer han i en konfliktsituasjon, forklarer han.

- Nå bør Sverre ta kontakt med sine overordnede, foreslår stasjonssjef Hansen.

- Blander ikke roller

- Eller kollegastøtten som vi har her på Stovner, svarer Tone Ribe.

- Dere møter vel også følelsesmessige utfordringer?

- Hver dag, men jeg tror ikke det er mulig å rote seg inn i det Sverre har gjort. At hverdagen sliter på deg, var det første vi lærte på Politihøyskolen. Ved husbråk lurer man jo ofte i ettertid på hvordan barna har det, men man blander ikke roller som Sverre gjør her, svarer Tone Ribe.

Alle deltakerne i politipanelet følger serien. Stasjonssjef Hansen sier etter visningen at han tror på handlingen, men ikke på Sverre som politimann.

- Klassisk utbrent

- Makkeren Arne er heller ingen pryd for etaten, legger han til.

- Han er klassisk utbrent. Vi politifolk ser på det rent faglige og snakker om det på huset. Slike serier kan underbygge fordommer folk har mot politiet, sier Robert Thorsen.

I kveldens episode kliner Sverre til en narkolanger. Politivold til 20 i stil.

- Da er han presset og i ubalanse, forklarer regissøren.

- Da tenkte jeg at han har driti seg ut og at det underbygger fordommer folk har til oss, sier Robert Thorsen.

- Man gremmer seg når man ser sånt. Vi har jo yrkesstolthet, sier Tone Ribe.

- Jeg forstår. Men jeg har ikke hatt noe ønske om å si noe galt om politiet, altså, sier Emsell Larsen.

HARDT PRESSET: Både politimannen Sverre, spilt av Trond Espen Seim, og alenemoren Trude, spilt av Ane Dahl Torp, må ta vanskelige valg i serien «Svarte penger - hvite løgner».
FØLGER SERIEN: Regissør og manusmedforfatter Jarl Emsell Larsen (foran til høyre) har under arbeidet med «Svarte penger - hvite løgner» hatt kontinuerligkontakt med politiet. Her fra visningen av kveldens episode hos politiet på Stovner. Foran til venstre sitter Robert Thorsen, bak ham stasjonssjef Rolf Hansen, Tone Ribe og Sigmund Vasaasen.