Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sverre Fehn er død

Den verdenskjente arkitekten ble 84 år gammel.

SOVNET STILLE INN:  Arkitekt Sverre Fehn døde mandag kveld. Her er han med sønnen Guy under en mottagelse ved den offisielle åpningen  av Gyldendalhuset i Oslo - et bygg hans arkitektkontor tegnet. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
SOVNET STILLE INN: Arkitekt Sverre Fehn døde mandag kveld. Her er han med sønnen Guy under en mottagelse ved den offisielle åpningen av Gyldendalhuset i Oslo - et bygg hans arkitektkontor tegnet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den prisbelønte arkitekten Sverre Fehn sovnet stille inn i Oslo mandag kveld, 84 år gammel, sier familien til Aftenposten.

Kongsberg-fødte Fehn gikk for å være blant landets aller fremste arkitekter, og nøt anerkjennelse langt utover landets grenser.

Gjennom et langt yrkesliv har han satt sitt preg norsk arkitektur, og tegnet en lang rekke svært kjente bygninger som Colosseum kino i Oslo, Håndverkets hus på Maihaugen, Økern aldershjem i Oslo, Gyldendal forlags nybygg i Oslo og det nye Arkitekturmuseet, ifølge NTB.

Han tegnet også Norges paviljong på verdensutstillingen i Brussel og den permanente paviljongen ved Biennalen i Venezia.

I 1996 vant han konkurransen om å tegne tilbygget til Det Kongelige Teater i København, men bygget ble aldri reist.

Året etter mottok Fehn Pritzker-prisen, som går for å være arkitekturens svar på en nobelpris. Av andre utmerkelser fikk han blant annet Statens Byggeskikkpris i 1996 og den franske Prix Académie d'architecture i 1993.

Fehn er også kommandør av St. Olavs Orden, og fikk i 2001 Grosch-medaljen - en pris til minne om landets første betydningsfulle arkitekt, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!