Sverre Knudsen med «Hjerte til salgs»

Det er vanskelig å sloss mot kapitalistene når dataspill er så vanvittig morsomt.

UNGDOMSBOK: Det er en sterk kombinasjon Sverre Knudsen presterer i «Hjerte til salgs». Han har et samfunnskritisk og tydelig moralsk ærend, samtidig som han forteller en historie som er spennende og naturlig kul.

Boka er en frittstående fortsettelse av fjorårets «Spill for stjernene». Det betyr at Morten Miles Mo fortsatt er hovedperson, at vi beveger oss i et framtidslandskap der klasseskillene er tilspisset, det er unntakstilstand og presidenten bruker militærpoliti for å holde kontroll. Miles tilhører undergrunnsbevegelsen Sentralen som besørger litt av den fordelingen av godene som samfunnet ikke klarer: rane trailere og dele ut til de fattigste på Dynga.

Miles får en skikkelig test på hva han egentlig står for. Han lar seg verve som ansatt på den suspekte BILI-kjedens nye underholdningsmaskin Lekorama. Meningen er at han skal plukke opp informasjon som Sentralen skal bruke til en aksjon. Dessuten har han planer om å hjelpe Ia, jenta han er stupforelsket i og som er med på å bygge opp et selvstyrt kollektiv for hjemløs ungdom. BILI-kjeden har sine metoder, og Miles går fem på så det suser. Hodet hans fylles helt av spillkonseptet han tester ut. Han blir bergtatt av dataspill, mens BILI spinner sitt økonomiske nett rundt ham og foreldrene hans.

Spenningen handler om hvem som til sist trekker i trådene, Miles og alternativet, eller BILI og pengemakten.

Den som i alle fall kommer godt fra det er forfatteren Sverre Knudsen. Han har funnet opp et landskap og noen karakterer som virkelig fungerer i forhold til å fortelle en historie om egoisme og samhold, om fristelser og dyder, om det spekulative og det ekte.

Det står respekt av forfattere som ikke bare forteller sprekt, men som også forsøker å uttrykke et samfunnssyn.

I dette tilfellet er det så godt gjort at jeg tror han vil få mange lesere til å gå en runde med seg selv om hvem som har mest makt over dem.