Svetlana Aleksijevitsj får Nobels litteraturpris

- En fabelaktig forfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Årets nobelpris i litteratur går til den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj. Det annonserte Svenska Akademien i dag.

- For hennes mangstemmige verk, et monument over lidelse og mot i vår tid, heter det i begrunnelsen.

Aleksijevitsj er født 31. mai, 1948, i Stanislav i Ukraina. og er forfatter og gravejournalist. Hun bor i Hviterussland, og har markert seg som en krass Putin-kritiker.

Ifølge Nobelprisens offisielle Twitter-konto svarte den ferske nobelprisvinneren med ett ord da hun ble oppringt av Svenska Akademiens sekretær, Sara Danius:

- Fantastisk!

- Fabelaktig forfatter
Dagbladets hovedanmelder i litteratur, Fredrik Wandrup, mener det er en velfortjent pris som i dag går til den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj.  

- Hun er en fabelaktig forfatter og journalist. Hun er nyskapende innenfor en både sakprosa og skjønnlitteratur, siden hun skriver en slags hybridform. Hun intervjuer en hel masse mennesker, finner en slags folkets stemme og skriver om den. Det blir en slags kollektiv romanform som hun er alene om å dyrke. Hun er nyskapende, kort sagt, sier han.

Wandrup var blant dem som mente at litt for mange franske menn i samme alder hadde fått prisen, etter fjorårets tildeling. I år mener han derimot at akademiet har tatt et godt valg.  

- Det er positivt at de gir den til en forfatter som virker i et land som stadig er i nyhetsbildet. Dessuten har ikke mange kvinner fått den tidligere, så dette hjelper på den statistikken.

Svetlana Aleksijevitsj er kjent for sine bøker om sovjettida og framstår som en av Putins fremste kritikere. Wandrup mener derimot at prisen også kan være kontroversiell av flere grunner.

- Det er sjeldent at Svenska Akademien gir prisen til forfattere som har journalistisk bakgrunn. Aleksijevitsj er fra Hviterussland og er kontroversiell i Russland. Det er tøft at de rettet søkelyset på andre områder enn de tidligere har gjort. Men det kan komme kritiske røster fordi hennes sjanger er omstridt, i et mellomlandskap mellom det skjønnlitterære og sakprosa.

Enormt for Hviterussland Ekspert på hviterussisk litteratur, Martin Paulsen ved Universitetet i Bergen, forteller at han har ventet på denne tildelingen i flere år.

- Aleksijevitsj har vært en av favorittene til prisen de to-tre siste åra, så jeg har virkelig ventet på dette. Men først og fremst er det helt enormt for Hviterussland. Hviterusserne har følt seg usynliggjort og følt at de ikke har blitt sett som en kulturnasjon. Men nå blir de satt på det litterære verdenskartet, sier han til Dagbladet.

Paulsen håper tildelingen gjør at flere nordmenn oppdager den hviterussiske forfatteren.

- Det er en anerkjennelse av et viktig forfatterskap som tar for seg enkeltskjebnene i det store sovjetiske imperiet og synliggjør skjebnene til mange av dem som har det vanskeligst, som kvinner og barn i krig og ofre etter Tsjernobyl-ulykken.

- Aleksijevitsj har blitt mer synlig de par siste åra fordi noen av hennes bøker har blitt oversatt til norsk. Men dette er en forfatter som mange nordmenn vil synes det er interessant å lese, nettopp fordi det er allmennmenneskelige ting hun tar opp, sier han.

Flere bøker på norsk
«Som forfatter er det sovjettida som dominerer hennes univers. Dette er en kritisk stemme med autoritet, fordi — som hun skriver selv: «Bare et sovjetmenneske kan forstå et sovjetmenneske»», skrev Dagbladets Inger Bentzrud i en kommentarartikkel om forfatteren i går, der hun også pekte på en nobelpris til Aleksijevitsj neppe ville begeistre Putin.

Kagge forlag har utgitt to av hennes kritikerroste bøker på norsk, «Krigen har intet kvinnelig ansikt» og «Slutten for det røde mennesket», og utgir boka «Kister av sink» i neste uke. Solum forlag har dessuten utgitt «Bønn for Tsjernobyl».

NOBELPRISVINNER: Den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj. AFP PHOTO / MAXIM MALINOVSKY
NOBELPRISVINNER: Den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj. AFP PHOTO / MAXIM MALINOVSKY Vis mer

- Dette er en utrolig gledelig og stor dag for oss i Kagge Forlag. Svetlana Aleksijevitsj' forfatterskap er en viktig satsing for oss, sier forlagssjef Anne Gaathaug i en pressemelding.

Utopiens stemmer
Selv har Aleksijevitsj kalt bøkene sine for «Utopiens stemmer». Da Dagbladet intervjuet henne på litteraturfestivalen på Lillehammer i fjor, forklarte hun prosjektet sitt slik:

- Den stalinistiske ideen tar tak i hele sjelen. Den var en utopi, en alternativ sivilisasjon. Den tilbyr mennesket en mening med livet som er større en livet selv. Det nære, privatlivet, individualismen betydde ingenting, bare overgivelse til fellesskapet, sa hun.

Etter å ha skrevet fem bøker om dette, anså hun seg imidlertid ferdig med prosjektet, og ville begynne på noe annet.

- Nå vil jeg utforske de grunnleggende elementene i livet, kjærlighet, aldring, død. Først kjærlighet, som jeg skriver om nå. Jeg snakket nettopp med noen som hadde sittet i leir. Kvinner og menn hadde felles toalett, ellers var de atskilt. Men i noen få stjålne øyeblikk i mudderet rundt avtredet, eller i dokøen, opplevde de kjærligheten. Den er den viktigste kraften i tilværelsen, sa hun til Dagbladet.

Fosse favoritt
Norges store samtidsdramatiker, Jon Fosse, hadde gode muligheter til å vinne prisen i år, ifølge oddsen på nettsteder som Unibet, Betsson og Paf. Det samme hadde Haruki Murakami og hun som altså vant, Svetlana Aleksijevitsj.

Hun får både internasjonal heder og et betydelig pengebeløp.

Nobelprisen i litteratur ansees som den viktigste litteraturprisen i verden, men den har også blitt kritisert for å være elitistisk og at den favoriserer europeiske, spesielt franske, forfattere som ved fjorårets tildeling til Patrick Modiano.

Sigrid Undset siste norske
Prisen i litteratur skal ifølge Nobels testamente gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning».

Utmerkelsen har blitt delt ut av det svenske litterære selskapet Svenska Akademien hvert år siden 1901.

Sist gang prisen ble tildelt en norsk forfatter, var da Sigrid Undset vant i 1928.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer