Svette, scratch og vinyl

18 år gamle William Wiik Larsen, alias Nasty Cut, vant i natt den norske finalen i prestisjetunge DMC Technics DJ Championship.

- Et norsk DJ-mesterskap har jeg ventet på lenge. Målet er å knuse de andre DJ-ene og høre motstandernes damers klagesang, flirer Magnus Høiberg (16) i mylderet av trailercapser og hettegensere.

Klimaanlegget streiker, og det er svimlende hett i det fuktige kjellerlokalet på Blå. Svette kropper har samlet seg foran podiet hvor kveldens første deltaker snurrer sin første vinyl rett over midnatt.

Bak miksepulten står dommerpanelet og betrakter hendene som i et forrykende tempo beveger seg over platespillerne.

Høiberg er den norske DJ-finalens yngste deltaker, men det er langt fra første gang han leverer scratch og juggles til fuktige dansegulv. Den iherdige sekstenåringen henger hver dag fem timer over platespillerne på gutterommet.

- Jeg har deltatt på fire DJ-battles i Sverige. DJ-konkurranser er viktige fordi de setter en høyere standard for platesnurringen, sier han.

DJ-ene forsvinner

- Platesnurring utgjør en viktig del av hiphop-kulturen. I flere år har interessen vært nede, og mange DJ-er har forsvunnet fra rapgruppene. Nå håper vi arrangementet bidrar til å snu trenden her til lands, sier dommer og medarrangør Endre Alsaker-Nøstdahl til NTB.

De fem deltakerne måtte fremføre en seks minutters sammenhengende presentasjon av sine ypperste platemiksetriks. Da siste deltaker hadde sendt beatsene sine ut til publikum, ble 18 år gamle William Wiik Larsen alias Nasty Cut kronet til konge over platesnurrerne, til tross for at Oslo-gutten hadde litt problemer med det tekniske.

Andreplassen i mesterskapet gikk til Øyvind Håkestad alias DJ Graft fra Bodø, mens Magnus Høiberg spilte seg til en tredje plass.

Ingen slappe hits

- For å vinne konkurransen nyttet det ikke å sette sammen noen slappe hits. Nasty Cut vant fordi han har sine «skills» i orden, i tillegg til at han byr på seg selv, sier Endre Alsaker-Nøstdahl til NTB.

I tillegg til anerkjennelse fra et kresent publikum og dommerpanel, sikret 18-åringen fra Oslo seg en billett til London hvor han skal forsvare fedrelandets snurreferdigheter under verdensmesterskapet i september.

Opp fra undergrunnen

- Jeg synes ikke nivået var kjempebra, men konkurransen gir folk sjansen til å vise triksene de vanligvis drar på gutterommet. Folk har bra ideer, men det skorter litt på det tekniske, sier Kjetil Bochelie, alias BIG K.

Den blinde DJ-en er tidligere kåret til to ganger norgesmester, sist under den norske finalen til verdensmesterskapet i 1996. Da foregikk DJ-battles og hiphop i norske undergrunnsmiljøer.

- De siste årene har det skjedd mye.I dag er hiphop og platesnurring nærmest en del av den norske folkesjela. Miljøene har spredd seg til byer og tettsteder over hele landet, sier han.

Ingen klagesang for damene

Det er langt over midnatt. Månen henger stor og gul over den dunkende murbygningen ved Akerselva. Oral B, Mr Pimp Lotion og hiphop-gruppa Taktløs har alle svettet for publikum.

Cast, halvparten av duoen Equicez har servert folkemengden nye hiphop-beats og kveldens vert, DJ Hercules, har for lengst byttet mikrofonen med en halvliter.

Nå har Loze, Lucky LK og Pete Noid overtatt spakene. Utenfor hiphop-klubben henger DJ-en fra Halden, litt skuffet over tredjeplassen:

- Jeg skulle ønske det hadde gått bedre i dag, men hadde problemer med stiftene på spillerne. Det ble visst ingen klagesang fra motstandernes damer i kveld.

(NTB)

HARD KONKURRANSE:</B> Technics World DJ Championships regnes som verdens mest anerkjente og prestisjetunge DJ-konkurranse, med delfinaler i 29 land verden over.