Anmeldelse: Claudio Magris - «Tiltale frafalles»

Sviende oppgjør med Italias «glemte» konsentrasjonsleir

Claudio Magris har skrevet om konsentrasjonsleiren fra sin egen hjemby

Italiensk: Claudio Magris litterære gjennombrudd var romanen «Donau», en litterær reise langs Donau med vekt på områdets multikulturelle historie. Hans nye bok «Tiltale frafalles» utfosker Italias rolle i Holocaust. Foto: Steinar Buholm
Italiensk: Claudio Magris litterære gjennombrudd var romanen «Donau», en litterær reise langs Donau med vekt på områdets multikulturelle historie. Hans nye bok «Tiltale frafalles» utfosker Italias rolle i Holocaust. Foto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?» har vekket stor debatt i Norge siden den kom ut i oktober. En av de sentrale tesene i den er at navngitte folk visste hva som ville skje med jødene, men unnlot å handle. Italienske Claudio Magris nye roman sentrerer rundt en lignende, men enda mer uhyrlig realitet i etterkrigstiden: Hvordan kunne så mange som faktisk bidro til jødeutryddelsene gå fri?

Skriften på veggen

Claudio Magris er født i havnebyen Trieste, nordøst i Italia. Her lå landets eneste konsentrasjonsleir: La Risiera. I den gamle rishallen ble det bygget en kremeringsovn hvor rundt 3000 jøder ble drept, hvis de ikke ble sendt til Auschwitz og den sikre død der. Etter krigen ble dette faktum forsøkt glemt og glattet over av lokalbefolkningen, og mange av de innblandede slapp straff. Magris’ navnløse hovedperson i «Tiltale frafalles» bestemmer seg for å stikke hull på verkebyllen.

Denne eksentriske mannen samler på krigsutstyr, for å lage et krigsmuseum for fred. I La Risiera finner han fangenes angivelser av tystere og medhjelpere risset inn i veggene og bestemmer seg for å offentliggjøre dem. Som han selv skriver:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer