- Svigermor ble livredd

Karl Ove Knausgård forteller om den ekstreme medieinteressen, og da journalister banket på døra gjennom hele natta hjemme hos svigermor.

MØTTE LESERNE: Karl Ove Knausgård ble intervjuet på scenen under Oslo bokfestival i går kveld. Foto: Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
MØTTE LESERNE: Karl Ove Knausgård ble intervjuet på scenen under Oslo bokfestival i går kveld. Foto: Jacques Hvistendahl(Dagbladet)Vis mer

|||- Det har vært helt essensielt å ikke lese det som har blitt skrevet om meg. For presset har vært helt sinnsykt, sa Karl Ove Knausgård som i går ble intervjuet på scenen under Oslo bokfestival.

Intervjuer Anette Orre åpnet intervjuet med å fortelle at det i løpet av det siste året har vært skrevet flere artikler i norske medier om Karl Ove Knausgård enn om Petter Stordalen og Mette-Marit.

- Hvert eneste menneske jeg har kjent i løpet av livet har blitt oppringt av journalister, sa Knausgård og fortsatte:

- Min svigermor ble oppsøkt på sin adresse i Sverige, men hun ville ikke snakke med journalistene. De banket på gjennom hele natta, hun ble livredd. Hun turte ikke gå på do engang.

- Hvis jeg skal forsvare meg
Men interessen for Knausgårds familie, venner og omgangskrets er ikke unaturlig. Familiemedlemmer har truet med rettssak, og det etisk problematiske ved å utlevere andre personer har blitt kommentert av både litteraturprofessorer og ufrivillige romankarakterer i Knausgårds bøker.

- Det er jo jeg som har åpnet en dør ved å skrive så nært om mitt eget liv. Ingen hadde brydd seg hvis ikke jeg hadde skrevet alt dette, sa han og la til:

-  Men hvis jeg skal forsvare meg: Selv om noen har åpnet bankhvelvet betyr ikke det at det bare er å gå inn og forsyne seg.

De fem første bøkene i Min kamp-serien er nå trykket i 220 000 eksemplarer - og da kommer bokklubbsalg i tillegg. Det betyr inntekter i mangemillionersklassen for Knausgård - et perspektiv han selv kommenterte fra scenen.

- Prisen har vært høy, men betalingen har også vært høy. Slik seg jeg på det, sa han og smilte.

- Livet snudd opp ned
Noe av dette blir sannsynligvis også sentralt i bind seks.

- Den vil handle om alt det som har skjedd siden første bind ble gitt ut. Ikke om alt det som har stått i avisene, men om det som skjer når hele livet blir snudd opp ned. For det er i grunn det som har skjedd, fortalte Knausgård.

Deadline for den siste boka var opprinnelig 19. april. Ny deadline er 1. oktober, og det er ikke sikkert at han kommer i mål innen den tid.

Overfor Dagbladet innrømmer han at han begynner å bli lei.

- Ikke av å skrive, men av det å ikke få skrive i fred. Men noe slikt som dette skjer nok ikke én gang til. Dette er slik det er nå, og så går det over.

Etter at bind seks er ferdig, skal han ta en lang ferie.

- Men jeg behøver ikke reise noe sted. Jeg bare slutter å skrive.