Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Svigermor, ikke se dette!

Hva skal til for å få en skuespiller til å kvie seg for at familien skal se ham i en TV-serie? For Tobias Santelmann er det tanken på rollefiguren Henriks utsvevelser i «Exit».

«EXIT»: De har penger, karriere og familie. Men de kjeder seg. "Exit" er en mørk og sjokkerende serie fra Oslos finansverden som har premiere 27. september. Til VG sier serieskaper Øystein Karlsen at det nok er den drøyeste serien NRK noensinne har sendt. Video: NRK Vis mer

Når den nye NRK-serien «Exit» har premiere 27. september, vil det sitte fire menn fra det norske finansmiljøet der ute, som fra før kjenner godt til det som utspiller seg på skjermen. De er vellykkede investorer, men samtidig lever de et dobbeltliv.

Serien er basert på anonyme intervjuer med disse fire mennene, som på overflaten lever tradisjonelle familieliv. Men de kjeder seg, og søker spenning.

Den finner de blant annet innad i guttegjengen. De har spleiset på et fristed, en leilighet der de kan leve ut sine lyster. Et sted der kokain og champagne flyter fritt, og prostituerte går inn og ut av dørene, mens konene hjemme er intetanende.

Grenseløs karakter

Tobias Santelmann spiller Henrik, en av de fire finansmennene. Han lever store deler av tida et ganske så normalt familieliv, med kone og barn hjemme. Men så slipper han seg fullstendig løs når han er sammen med gutta.

- I serien blir det sagt at min karakter er 90 prosent vanlig, hjemme med kone og barn, middager og konfirmasjoner, og så er han ti prosent gæren. Men Henrik sine ti prosent er mye drøyere enn jeg kunne forestille meg, sier han til Dagbladet.

Når Henrik først slipper seg løs, er han en grenseløs karakter. En alfahann, som tar over ethvert rom han kommer inn i. Slik er overhodet ikke Santelmann.

- Vi kan alle kjenne igjen følelsen av å være på en høyde. Henrik kjenner veldig fort på den følelsen. For meg er det en sjelden begivenhet. Festen må være akkurat riktig, jeg må være akkurat passe mett og har tatt de to eller tre glassene som gjør at praten flyter godt. Om musikken stemmer kan det til og med hende at jeg er komfortabel med å danse. Jeg danser nesten aldri, maks en gang i året. Da må alt være riktig, forklarer skuespilleren.

Rollefiguren Henrik jager derimot etter den følelsen ganske ofte. Og da går han også så ekstremt mye lenger enn det som gjerne anses som normalt.

- Det som var utfordrende for meg, var å klare å være fri i det. Være så grenseløs hele tiden, samtidig som det for Henrik er den største selvfølgelighet, sier Santelmann.

TOBIAS SANTELMANN: I den nye NRK-serien «Exit» spiller Santelmann den grenseløse investoren Henrik, som forlengst har forlatt moralens høyborg i jakt på spenning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOBIAS SANTELMANN: I den nye NRK-serien «Exit» spiller Santelmann den grenseløse investoren Henrik, som forlengst har forlatt moralens høyborg i jakt på spenning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Ikke se, mamma!

Tobias Santelmann stopper plutselig opp. Han gnir seg i skjegget, og bryter ut i en litt nervøs latter.

- Hvorfor ler du sånn?

- Nei, jeg vet ikke. Det er fordi jeg gruer meg til mamma skal se denne serien.

Det er kanskje ikke så rart, når vi allerede i traileren blir introdusert til en verden der moralens høyborg har rast sammen for lenge siden. Santelmanns karakter ender opp i en noe uheldig situasjon som involverer en ereksjon, en kniv, ei låst dør og øret til en prostituert. En historie som finansmennene hevder skal være helt sann.

- Det er veldig rart å selge inn en serie, når jeg egentlig tenker at det er masse mennesker som ikke trenger å se den: Svigermor, du trenger ikke å se dette! Det er ikke sikkert det blir så lett å levere i barnehagen etterpå, heller.

- Er du litt usikker på reaksjonene du får?

- Jeg synes det er en godt laget serie, usikkerheten min handler ikke om det. Men av og til blir man skuespiller bedt om å vise noe som det ikke er like gøy at alle ser. Det er ting som vi gjør i denne serien, måten vi prater og er på, som ikke ... som ... faen, hva skal jeg si? Som tydeligvis ikke er så lett å prate om, hvis man blir konfrontert med det.

VELLYKKET FINANSMANN: Tobias Santelmann spiller den vellykkede finansmannen Henrik, som har både kone og barn. På fritida liker han å henge med gutta og leke med prostituerte. Foto: Ingeborg Klyve / Fremantle / NRK
VELLYKKET FINANSMANN: Tobias Santelmann spiller den vellykkede finansmannen Henrik, som har både kone og barn. På fritida liker han å henge med gutta og leke med prostituerte. Foto: Ingeborg Klyve / Fremantle / NRK Vis mer

Har latt skjegget gro

Han smiler under det viltvoksende skjegget. Det har han latt gro i anledning sitt neste prosjekt, nemlig HBO-serien «Utmark», som spilles inn i disse dager.

- Jeg er veldig forskjellig fra Henrik, både til vanlig og nå. Men dette skjegget er ikke privat. Jeg er i gang med et annet prosjekt og fikk beskjed om å la alt gro, så nå er det skjegg som gjelder. På premierekvelden neste fredag da er jeg på opptak, og skal få lov til å gå inn i en helt annen virkelighet.

Resten av helga skal Santelmann tilfeldigvis være sammen med sin mor.

- Da skal jeg bare sørge for at hun holder seg unna tv-skjermen. Hun trenger i hvert fall ikke se det mens jeg er der. Det kan godt hende at dette ikke er hennes kopp med rooibush-te.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media