Svik og bedrag

Ludlum lever i beste velgående

BOK: Det er rart med Robert Ludlum - etter at han døde i 2001 har han vært mer produktiv enn noen gang. Flere etterlatte manuskripter og den påbegynte Covert One-serien - skrevet av helt andre forfattere, men med navnet hans stort på coveret - har forlenget livet hans på bestselgerlistene. Robert Ludlums spesialitet var den paranoide thrilleren, hvor én mann ble forrådt av sin organisasjon og måtte kjempe videre alene - nå mot minst to fiender. Oddsene var umulige, men rettferdighetens ensomme forsvarer vant alltid mot den overveldende overmakten, som ofte holdt til i Washington. Ludlum hadde alltid en sunn skepsis til USAs makthavere, og denne blandingen av mistro og dårlig skjult forakt gjorde thrillerne hans til ofte overraskende systemkritiske bøker.

Action

Men mest av alt handlet de om Action. «Jansondirektivet» (som kom ut i USA i 2002) føyer seg i så måte pent inn i rekken av historier om svik og bedrag og En Ærlig Mann. Her snakker vi nærmere bestemt om Paul Janson, en eksagent som har påtatt seg å gå i ilden en siste gang for å redde en kidnappet forretningsmann og velgjører. Janson gjør som bestilt, befrir Peter Novak og sender ham av gårde i et helikopter sammen med de andre redningsfolkene i teamet (blant dem nordmannen Finn Andressen).

Fritt vilt

Og nå begynner Jansons helvete: Helikopteret eksploderer, alle om bord omkommer og Janson blir plutselig fritt vilt for alle agentene i organisasjonen han tilhørte.En av dem er skarpskytteren Jessica Kincaid, og nå trenger jeg vel ikke si mer... for det er også standard i en Ludlum-bok at helten har en kvinne å forholde seg til, som står ham bi gjennom alle skuddvekslinger og eksplosjoner. Unntaket her er vel at hun først gjør sitt ytterste for å drepe ham. Konklusjonen er derfor: Alle de vante og forventede elementene i en Robert Ludlum-roman er også å finne i «Jansondirektivet», så de som er ute etter 600 sider tettpakket action til flyturen kan ikke gjøre feil.