Svik og heltemot

To bøker utfyller vår viten om tysk hovmod, norsk unnfallenhet - og en besluttsom kommandant.

HEDRET TIL SLUTT: Statuen av Oberst Birger Eriksen på Oscarsborg Festning er på plass. Men det tok lang tid før den håndfaste offiseren fikk sin velfortjente hyllest. 

Foto: Kirsten Buzzi / Dagbladet
HEDRET TIL SLUTT: Statuen av Oberst Birger Eriksen på Oscarsborg Festning er på plass. Men det tok lang tid før den håndfaste offiseren fikk sin velfortjente hyllest. Foto: Kirsten Buzzi / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||ANMELDELSE: Med høy temperatur og hurtige taktskifter forteller Alf R. Jacobsen om det tyske overfallet på Norge 9. april 1940 sentrert om senkingen av «Blücher».

Det tyske overmotet var, i bokstavelig forstand, grenseløst dette året. Hitler hadde valset over Polen og sto foran felttoget mot Frankrike. Men først måtte Danmark og Norge okkuperes. Den tyske krigsmakten ville sikre transporten av jernmalm fra Narvik og erobre norske kystbaser i den forestående kampen om Atlanterhavet.

Høyt spill Nicolaus von Falkenhorst fikk ansvaret. Han kjøpte en reisehåndbok for Norge og stengte seg inne på Hotel Kaiserhof. Etter noen timer presentere han sin plan for Hitler, et strategisk overfall uten sidestykke i moderne militær historie: Åtte divisjoner skulle overføres fra vestfronten, hele Kriegsmarine og 500 fly skulle settes inn mot de to nøytrale småstatene i nord. 

Weserübung var høy poker, som forutsatte nerver av stål, skriver Alf R. Jacobsen. Han hevder at Norge med resolutt opptreden kunne ha veltet det tyske spillet.

Men i Oslo rådde defaitismen. Gjennom mange år hadde Arbeiderpartiet vist manglende vilje til å satse på Forsvaret. Ubesluttsomhet og ansvarsfraskrivelse preget politikere og militær ledelse den 9. april. «Alt har sviktet», erkjente utenriksminister Halvdan Koht i ettertid. Helten Men én mann holdt hodet kaldt og kruttet tørt: Historien om «Blücher» er også historien om oberst Birger Eriksen. Den 64 år gamle kommandanten på Oscarsborg Festning sto rakrygget opp mot overmakten med de berømte ordene «Visst Fanden skal der skytes med skarpt!» Så får vi med virkningsfull, kryssklippet dramaturgi gjenfortalt den dramatiske historien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer