Svik på alle fronter

En dose for mye av det meste, «Linfruen» er ikke helt troverdig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hva slags mor forlater sin sju år gamle sønn på en jernbanestasjon? Det spørsmålet er utgangspunktet for Julia Francks roman «Linfruen», som følger en kvinneskjebne, Helene Würsich, gjennom to verdenskriger. Romanen har solgt over 600 000 eksemplarer i Tyskland og ble i 2007 tildelt Deutscher Buchpreis. Nå foreligger bestselgeren på norsk, i Ute Neumanns upåklagelige oversettelse.

Episk familieroman

Boken har da også det meste som trengs (og litt til) for å bli en bestselger; vi snakker om en episk familieroman, en ulykkelig barndom, en kjærlighetshistorie, en passe dose intriger, krig og dødsfall, samt litt krydder som incest og dop.

Hva mer? Jo, et persongalleri fullt av stereotyper. Særlig oppfyller nazisten Wilhelm Sehmisch de fleste kriteriene til en klassisk «bad guy». Andre er riktignok fornøyelige, eksempelvis herr Grumback, som i sin ufordragelighet også blir komisk. Dessverre forsvinner Grumback etter fjerdedel av boka og minner leseren om at dette ikke er en tragikomisk historie; dette er en tragisk historie.

Svik på alle fronter

Alle tragediene til tross: Det finnes aspekter som gleder. Fortellerteknisk er eksempelvis Linfruen absolutt interessant; ganske elegant veksler synsvinkelen mellom personer og fra personer til en allvitende forteller, noe som sikkert gjør Linfruen til en drøm for litteraturstudenter som skal skrive om såkalt fokalisering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer