BOK: I juni 2001 forsvant et lite maleri av Marc Chagall fra en utstilling i New York. Det kom til rette gjennom så mange bisarre forviklinger at det ifølge den amerikanske forfatteren Dara Horn aldri ville bli overbevisende litteratur. I stedet skrev hun romanen «Den kommende verden», inspirert av tyveriet. Der går hun tilbake til den jødiske guttekolonien i Moskva i 1920, hvor Chagall underviste en periode. Hun lar maleren gi maleriet til den fiktive guttungen Boris, hvis familie ble myrdet av de revolusjonære. Bildet forsvinner, og 80 år seinere lar hun Daniels barnebarn Ben Ziskind, stjele det tilbake fra utstillingen i New York.
Fetert Chagall
«Den kommende verden» er en snedig blanding av fiksjon og virkelighet, med utgangspunkt i skjebnene til Marc Chagall og hans kollega Pinkhas Kahanovitsj. Sistnevnte er en kjent jiddisch forfatter som skrev symbolske fortellinger under psevdonymet Der Nister, som betyr den skjulte. Der Nister hadde samme skjebne som mange av sine kolleger. Han sultet og frøs, ble forfulgt og sensurert, inntil han ble likvidert av Stalin i 1949. En skjebne som står i grell kontrast til verdensberømte Chagall. Han kom seg ut i tide, og levde et overflatisk og luksuriøst liv som fetert maler. Men han glemte sine gamle venner, sitt folk og dets fryktelige skjebne. I hvert fall ifølge denne boka, som ikke akkurat gir et flatterende bilde av Chagall. Parallelt forteller Horn en fiktiv historie om en jødisk slekt i forrige århundre. En tung skjebne, der Horn skaper en familie bestående av Woody Allen-aktige amerikansk-jødiske intellektuelle. Familien Ziskind er alle hyperintelligente spedlemmede mobbeofre, med en sterk livsvegring. Bens far mister beinet i Vietnam, der han blir hundset av sine medsoldater. Mens Ben selv får jernkorsett som genial 11-åring, og livnærer seg som quizforfatter i et amerikansk TV-program.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger