Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

SViker heltidsstudenten

Studentene som ikke kan regne med støtte fra sine foreldre må jobbe stadig mer ved siden av studiene.

DYRT: Retten til høyere utdanning for alle blir i stadig større grad avhengig av foreldrenes lommebok, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
DYRT: Retten til høyere utdanning for alle blir i stadig større grad avhengig av foreldrenes lommebok, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer

I to valgkamper på rad har rødgrønne politikere lovet å gjeninnføre heltidsstudenten. Det skulle de gjøre gjennom å øke studiestøtten slik at det ga ti prosent økning i kjøpekraften. Mot dagens ti måneders studiestøtte, skulle de rødgrønne innføre «11-måneders studiestøtte.» Hele den første fireårsperioden gikk uten at noe skjedde. Faktisk fikk studentene i samme periode en negativ kjøpekraftutvikling.

Nå har de rødgrønne lagt fram sitt siste budsjett i sin andre regjeringsperiode. Resultatet er at det heller ikke i år blir noen forbedring. Regjeringen foreslår å øke studiestøtten med 1900 kroner til totalt 94 400 kroner i året. At det ikke er mulig å leve av dette bør være rimelig åpenbart, spesielt ikke i de store studiebyene hvor boligmarkedet gir skyhøye husleiepriser.

Konsekvensen av denne politikken er at studentene som ikke kan regne med støtte fra sine foreldre må jobbe stadig mer ved siden av studiene. Frafallet fra høyere utdanning er allerede høyere enn for dem som jobber mye ved siden av studiene enn blant dem som studerer på heltid, naturlig nok. Humankapitalen, nordmenns arbeidsevne og kunnskap, er vår aller viktigste ressurs, mye viktigere enn oljen. Det er dårlig forvaltning av denne ressursen å tvinge de akademiske talentene våre ut av lesesalen og inn bak kassa på Rimi og «7-11.» På sikt vil være mer tjent med at studentene bruker sin tid og sin hjernekraft på lese- og forelesningssaler framfor bak kassa på «7-11.»

Det er også ett paradoks at, med SV i førersetet, blir retten til høyere utdanning for alle i stadig større grad avhengig av foreldrenes lommebok. Som opposisjonspolitiker har jeg forståelse for at SV en gang i blant taper en sak bare SV støtter, men hvordan SV har klart å tape en sak som også AP og SP var enige i er helt uforståelig. Dette sviket mot studentene og kunnskapsnasjonen Norge er den siste spikeren i kista for SV som kunnskapsparti.

Tord Lien, kunnskapspolitisk talsmann, Frp.
Tord Lien, kunnskapspolitisk talsmann, Frp. Vis mer

For Frp er det irrelevant om studiestøtten utbetales på ti eller elleve måneder. Det viktigste er at studiestøtten kommer opp på et nivå som gjør at folk har råd til å studere på heltid. Dette handler ikke om å være snille med studentene, det handler om å forvalte vår aller viktigste ressurs best mulig. Det gjøres ikke bak kassa på «7-11» men på lesesalen og grupperommet på landets utdanningsinstitusjoner. Men det kan se ut som om vi må få SV ut av Kunnskapsdepartementet før også studenter uten rike foreldre skal få mulighet til å studere på heltid.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media