Sviker sine idealer

Prinsippene i norsk pengespillpolitikk er godt forankret i et flertall på Stortinget og i folket.

SNUR 180 GRADER: Carl Fredrik Stenstrøm har gjennom sitt arbeid i Norsk Rikstoto i 18 år vært en fanebærer for nettopp denne modellen, de prinsipper og føringer som ligger til grunn for de valg som er gjort i Norge.

Da står det ikke til «truanes» at han nå i de private aktørers ærend hevder at den norske modellen ikke lenger holder mål. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SNUR 180 GRADER: Carl Fredrik Stenstrøm har gjennom sitt arbeid i Norsk Rikstoto i 18 år vært en fanebærer for nettopp denne modellen, de prinsipper og føringer som ligger til grunn for de valg som er gjort i Norge. Da står det ikke til «truanes» at han nå i de private aktørers ærend hevder at den norske modellen ikke lenger holder mål. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Meninger

Ansvarlighet, attraktivitet og utdelinger til de gode formål er viktige prinsipper. Dette er grunnlaget og forutsetningene for at pengespillselskapene med konsesjon har et eget ansvar for å beskytte de spilleren som har problemer med å sette egne grenser for deltagelse i disse pengespillene.

Carl Fredrik Stenstrøm har gjennom sitt arbeid i Norsk Rikstoto i 18 år vært en fanebærer for nettopp denne modellen, de prinsipper og føringer som ligger til grunn for de valg som er gjort i Norge.

Da står det ikke til «truanes» at han nå i de private aktørers ærend hevder at den norske modellen ikke lenger holder mål, slik han gjør i et debatt innlegg i Dagbladet 14. mai. Stenstrøm ber oss «Look to Sweden», men han må da vite bedre.

Avreguleringen av den svenske enerettsmodellen fra nyttår har ført til et rekord stort antall henvendelser til hjelpelinjen og hele 35 000 svensker har i løpet av 3 måneder utestengt seg fra alle former for pengespill. Svenske myndigheter har også måtte ilegge rekordstore bøter til private pengespillaktører som ikke klarer å holde seg innenfor de bestemmelser som gjelder.

Det eneste Carl Fredrik Stenstrøm har rett i er at debatten er følelsesbasert. Som ansvarlige og konsesjonsbelagt pengespillaktør har Norsk Tipping og Norsk Rikstoto sterke følelser og føler et stort ansvar ovenfor de som ikke klarer å sette egne grenser for deltagelse i pengespill.

Hans Kristian Lillehagen i ExtraStiftelsen (innlegg i Dagbladet 3. mai) har helt rett. Vi vil ikke ha svenske tilstander i Norge.

Det er ikke uvanlig at enkelte svikter sine idealer. Carl Fredrik Stenstrøm tror jeg imidlertid har slått alle rekorder hva gjelder svik. Ikke bare faller han egne tidligere viktige prinsipper i ryggen, men han gjør det også i rekordfart.

Jeg skal ikke spekulere i denne 180 graders snuoperasjon, men jeg har mine mistanker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.