LEDER

Ambulansefly:

Svikten ligger i politikken

Når velferdsstaten byttes ut med en offentlig forretningsmodell, får vi markedsstaten. Det er denne staten folk i Nord-Norge - på stadig flere områder - får kjenne konsekvensene av.

BABCOCK: Fem av de nye Beech B250 ambulanseflyene til Babcock tas ut av tjeneste etter tekniske uregelmessigheter. Med seks operative fly betyr det at tjenesten nesten halveres.
Foto: BSAA / NTB scanpix
BABCOCK: Fem av de nye Beech B250 ambulanseflyene til Babcock tas ut av tjeneste etter tekniske uregelmessigheter. Med seks operative fly betyr det at tjenesten nesten halveres. Foto: BSAA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Sinnet stiger og utryggheten brer seg i nord. Tilbakevendende tekniske problemer har gjort at driftsselskapet Babcock i helga satte seks ambulansefly på bakken. Det var uklart når flyene kunne settes inn i tjeneste igjen. Basene i Bodø og Tromsø har ikke ambulansefly, mens Alta har et dagfly på hverdager. Det er blitt satt inn helikoptre for å opprettholde beredskapen, men fra hele landsdelen kommer det meldinger fra helsepersonell og pasienter om en uholdbar situasjon. Det er høyst forståelig - og helt nødvendig - at de sier fra. Folk i nord har krav på samme trygghet når det gjelder helse som ellers i landet.

Natt til i dag meldte Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) om åtte uønskede hendelser det siste døgnet, som følge av mangel på ambulansefly.

Derfor er det heller ingen overraskelse at de manglende flyene er blitt et hett politisk spørsmål. Babcock fikk kontrakten på drift av ambulansefly i Nord-Norge etter en omstridt anbudsprosess der mange stilte spørsmål ved selskapets evne til å oppfylle kontrakten. Flere uregelmessigheter og forsinkelser har bare økt uroen, men tidligere i høst sa helseminister Bent Høie at det ikke er noen luftambulansekrise. Nå sier han i en e-post til VG at det handler om tekniske utfordringer ved flyene, og at Helse Nord melder at «de ved hjelp av helikoptre er i full stand til å dekke opp beredskapen ved å ta i bruk alle tilgjengelige ressurser».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer