Svikter de fattigste

Er en palestinsk mann mer verdt enn 195 kvinner fra Niger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor mottar en mann fra Palestina 195 ganger mer norsk bistand enn en kvinne fra Niger, verdens fattigste land? FNs dag for fattigdomsbekjempelse som var denne uken er en passende anledning til å undersøke hva det nye statsbudsjettet betyr for verdens aller fattigste.

Lidelse kan ikke prises. Menneskers fattigdom og nød kan vanskelig sammenlignes og veies. Likevel gjøres dette hver dag i norsk bistand. Fattigdommen i verden er enorm, og Norges evne til å bekjempe den er dessverre liten – selv etter statsbudsjettets økning av norsk bistand til 22 milliarder kroner. Norsk bistand må derfor fordeles og prioriteres etter kriterier som er politisk bestemt.

I Soria Moria-erklæringen lover regjeringen å «øke Norges innsats for fattigdomsbekjempelse og å kjempe for mer rettferdig fordeling». Regjeringen gir også «full støtte»til FNs tusenårsmål om å halvere ekstrem fattigdom innen 2015. De som følger debatten hører løftene igjen og igjen. «Kamp mot fattigdom er kjernen i alt vi gjør innenfor utviklingsfeltet», skrev Utviklingsminister Solheim i en kronikk i Klassekampen.

Derfor er det naturlig å anta en sammenheng mellom fattigdom og fordeling av norske bistandskroner. Men her ser vi en stor forskjell på ord og handling. Hvis man undersøker regjeringens geografiske satsning, er det tydelig at fattigdomsbekjempelse er et langt mindre viktig kriterium enn regjeringen selv hevder:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer