DEBATT

Norges forhold til EU:

Svikter norske interesser

Med Brexit kommer det alternativer til EØS-avtalen. Regjeringen bør gripe sjansen, framfor å motarbeide norske interesser.

SVIKTER: Regjeringen svikter norske interesser, mener artikkelforfatterne fra Senterpartiet. Her orienterer pressen statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide på Four Seasons Hotel i Washington før møtet med president Donald Trump i Det hvite hus tidligere i år. Foto: Øistein Norum Monsen
SVIKTER: Regjeringen svikter norske interesser, mener artikkelforfatterne fra Senterpartiet. Her orienterer pressen statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide på Four Seasons Hotel i Washington før møtet med president Donald Trump i Det hvite hus tidligere i år. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den 23. juni 2016 vil for alltid være en historisk dato. Dette var dagen et flertall i det britiske folk stemte for å forlate EU. Folkeavstemningen markerte en tydelig motstand mot den stadige sterkere sentraliseringen av makt til Brussel. På samme måte som et flertall i det norske folk har stemt nei til medlemskap i EU to ganger, mente et flertall blant britene at EU ikke lengre skulle overstyre demokratiske beslutninger i Storbritannia.

Britenes uttreden fra EU er ikke bare en mulighet for britene til å ta tilbake mer av sin nasjonale suverenitet og styrke sitt folkestyre. Det gir også en unik mulighet for Norge til å styrke vårt folkestyre. Dessverre ser det ut til at regjeringen er mer opptatt av å forsvare EUs interesser i Norge, enn å forsvare Norges interesser overfor EU.

Storbritannia har sagt nei til EU, nei til EØS og ja til en handelsavtale med EU. Dette skaper en situasjon som alle ansvarlige norske politikere må forholde seg til. Vår viktigste handelspartner og nære allierte etablerer et nytt alternativ til dagens EØS-avtale.

Senterpartiet foreslo i høst at det skulle settes ned et offentlig utvalg som skulle gjøre en grundig gjennomgang av konsekvensene ved at Storbritannia går ut av EU og Norge sine alternativer til EØS-avtalen. Dessverre stemte de EU-vennlige partiene på Stortinget ned forslaget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer