DEBATT

Transpersoner

Svikter pasienter med kjønnsinkongruens

Pasienter blir utsatt for grove overtramp ved Nasjonal behandlingstjeneste for Transseksualisme.

MISTRODD: Det er påfallende at pasienter med kjønnsinkongruens i så stor grad blir mistrodd, ignorert og stempla som ideologisk ekstreme når de forteller om krenkende og uforsvarlig behandling ved Nasjonal behandlingstjeneste for Transseksualisme på Rikshospitalet, skriver innsenderne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MISTRODD: Det er påfallende at pasienter med kjønnsinkongruens i så stor grad blir mistrodd, ignorert og stempla som ideologisk ekstreme når de forteller om krenkende og uforsvarlig behandling ved Nasjonal behandlingstjeneste for Transseksualisme på Rikshospitalet, skriver innsenderne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er bred enighet i helse-Norge om at pasient- og brukerorganisasjoner har en viktig funksjon i helsevesenet. Ikke fordi de produserer forskning eller driver med klinisk behandling, men fordi de sitter på uvurderlig kunnskap om pasienters egne erfaringer.

Derfor er det påfallende at pasienter med kjønnsinkongruens i så stor grad blir mistrodd, ignorert og stempla som ideologisk ekstreme når de forteller om krenkende og uforsvarlig behandling fra ansatte ved Nasjonal behandlingstjeneste for Transseksualisme (NBTS).

Ved NBTS får pasienter beskjed om å gå over gulvet slik at behandler kan se om de går feminint eller maskulint. Pasienter blir fortalt at det ikke er kvinnelig å gå med bukser, at gutter ikke bør ha rosa hår og at det å ha en ikke-heterofil legning vil senke sjansen deres for å få behandling.

Ved NBTS blir pasienter presset til å delta på forskning de ikke vil være med på, nektet innsyn i egen journal og gitt svært mangelfull informasjon i forkant av kirurgiske inngrep.

Ved NBTS ble pasienter helt fram til 2016 tvunget til å kastrere seg uten noen form for medisinsk indikasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer