DEBATT

Transpersoner

Svikter pasienter med kjønnsinkongruens

Pasienter blir utsatt for grove overtramp ved Nasjonal behandlingstjeneste for Transseksualisme.

MISTRODD: Det er påfallende at pasienter med kjønnsinkongruens i så stor grad blir mistrodd, ignorert og stempla som ideologisk ekstreme når de forteller om krenkende og uforsvarlig behandling ved Nasjonal behandlingstjeneste for Transseksualisme på Rikshospitalet, skriver innsenderne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MISTRODD: Det er påfallende at pasienter med kjønnsinkongruens i så stor grad blir mistrodd, ignorert og stempla som ideologisk ekstreme når de forteller om krenkende og uforsvarlig behandling ved Nasjonal behandlingstjeneste for Transseksualisme på Rikshospitalet, skriver innsenderne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er bred enighet i helse-Norge om at pasient- og brukerorganisasjoner har en viktig funksjon i helsevesenet. Ikke fordi de produserer forskning eller driver med klinisk behandling, men fordi de sitter på uvurderlig kunnskap om pasienters egne erfaringer.

Derfor er det påfallende at pasienter med kjønnsinkongruens i så stor grad blir mistrodd, ignorert og stempla som ideologisk ekstreme når de forteller om krenkende og uforsvarlig behandling fra ansatte ved Nasjonal behandlingstjeneste for Transseksualisme (NBTS).

Ved NBTS får pasienter beskjed om å gå over gulvet slik at behandler kan se om de går feminint eller maskulint. Pasienter blir fortalt at det ikke er kvinnelig å gå med bukser, at gutter ikke bør ha rosa hår og at det å ha en ikke-heterofil legning vil senke sjansen deres for å få behandling.

Ved NBTS blir pasienter presset til å delta på forskning de ikke vil være med på, nektet innsyn i egen journal og gitt svært mangelfull informasjon i forkant av kirurgiske inngrep.

Ved NBTS ble pasienter helt fram til 2016 tvunget til å kastrere seg uten noen form for medisinsk indikasjon.

Ingen av disse praksisene er isolerte enkelthendelser. I flere tiår har et stort antall pasienter og deres pårørende, uavhengig av hverandre, fortalt om hårreisende behandling ved NBTS.

Likevel har ledelsen ved Oslo Universitetssykehus (OUS) fortsatt å ignorere de alvorlige anklagene rettet mot avdelingen, mens de ansatte er mer opptatt av å angripe andre helsetilbydere i media enn å lytte seriøst til bekymringene fra egen pasientgruppe.

Vi som skriver dette, har begge møtt hundrevis av transpersoner som har gjennomgått utredning eller behandling ved NBTS.

Når vi skriver om hvordan transpersoner blir møtt i helsevesenet er dette verken basert på følelser, synsing eller ideologi. Det er kunnskap samlet gjennom samtaler med utallige pårørende og pasienter, fra undersøkelser og kvalitativ forskning, journalutskrifter, kopier av klager og personlige erfaringer.

Du som leser dette, kan selvsagt likevel velge å avfeie disse pasientenes historier fordi de ikke passer inn i det narrativet NBTS prøver å skape av seg selv som ansvarsfulle og dyktige motparter til overivrige private behandlere. Likevel tenker vi det er på tide at folk spør seg hva som er den mest sannsynlige årsaken til at hundrevis av norske transpersoner, over en periode på flere tiår, har delt lignende historier om grovt uforsvarlig og nedverdigende behandling ved NBTS.

Ett mulig svar er at alle disse pasientene og deres familier er løgnere og at organisasjoner som FRI, Skeiv Ungdom og PKI har som mål å ødelegge og svartmale et genuint velfungerende og godt behandlingstilbud.

Det opplagte svaret er imidlertid at vi snakker sant: At pasienter faktisk blir utsatt for grove overtramp ved NBTS, og at avdelingen får fortsette som de vil fordi media, politikere og ledere ved OUS systematisk undergraver og avfeier de levde erfaringene til pasienter med kjønnsinkongruens.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer