Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svikter staten igjen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMSUNSENTERET: Er også den rød-grønne regjeringen i ferd med å skyve Hamarøys Hamsunsenter ut i det blå? Det fins det all grunn til å spørre om, etter som det heller ikke i forslag til statsbudsjett for 2007 er foreslått noen bevilgning til senteret på Presteid. Selv om det i budsjettforslagene for 2003, 2004 og 2005 ble lovet et statlig tilskudd på 29 millioner til prosjektet i 2006.Dette er med andre ord ingen ny melodi for Nordland Fylkeskommune og Hamarøy kommune, som allerede for 12 år siden tok initiativ til prosjektet og selv skal bidra betydelig. Mens det lyder som søt musikk for Karl Erik Harr, som alltid har vært en høylytt motstander av prosjektet. Den «profilerte nordnorske kunstneren» fikk før helga utbasunere bekymring for publikumsgrunnlaget på Hamarøy i NRK P 2s Kulturnytt.

HARR SLO AN andre toner i samme kanal da Steven Holl la fram sine arkitektoniske planer om Hamsunsenteret for 10 år siden. Da var han «lamslått over så stygt og så heslig og så lite på plass» USA-arkitektens utkast var. Harr brukte sågar fyordet «fyrtårn», som neppe har en negativ klang innenfor en kystkultur som også Hamsun hentet næring fra. Modellen til «Fyrtårnet» er for øvrig seinere innkjøpt til Museum of Modern Art i New York. Og Holl har satt spor etter seg i Norden gjennom sin suksess med KIASMA-museet i Helsinki.

HAVNER HAMSUNSENTERET utenfor turiststrømmen? Lokaliseringen 15 km fra E6 vil neppe virke avskrekkende. Bremuseet i Fjærland og Vikingmuseet på Borg i Lofoten ligger heller ikke sentralt. Sistnevnte kan årlig skilte med 60 000 besøkende. Hamsunsenteret vil kunne spille på kombinasjonen av dristig byggekunst, verdenskjent skriftkultur og storslagen stedskarakter. Dette er sterke kort på hånda overfor publikum.

ARGUMENTENE MOT på dette grunnlaget er et opportunistisk sidespor, og Kulturdepartementet bør ikke skjele i denne retningen. Statsråd Giske må heller se etter brevet hans forgjenger fikk fra blant annet Håkon Bleken, Lars Saabye Christensen, Arve Tellefsen og Herbjørg Wassmo om Hamsunsenteret for fire år. Sentrale skikkelser som ønsket snarlig statlig handling, og forstår betydningen av et reginalt initiativ for en kunstner av verdensformat.