- Sviktet av plateselskapet

KRISTIANSAND (Dagbladet): Vibeke Saugestad og Charmed-medlem Hanne Kristine Haugsand var stjerner i stallen til to av Norges største plateselskaper. Så gikk det galt.

- Plateselskapene feiget ut kort tid etter at plata ble gitt ut. Med en gang de møtte motstand i markedet, gikk lufta ut av ballongen, forteller Vibeke Saugestad. Under åpningen av Bylarm i Kristiansand fortalte hun om musikkbransjens bakside sammen med artistkolleger.

Saugestads solodebut «Into The Shimmering» var en av platehøstens mest forhåndsomtalte plater i fjor. Men plata ble ingen suksess. Salget stoppet opp på 2500 eksemplarer. Og dermed surnet samarbeidet mellom Saugestad og Sony Music. Hun vil ikke framstå som sutrekjerring, men sier det som det er.

- Plateselskapet var entusiastiske på forhånd, men de viste ikke i handling at de hadde tro på meg. Da plata ikke solgte så bra de to første ukene den var ute, mente Sony at løpet var kjørt. Jeg har brutt med Sony Music fordi vi ikke lenger snakket samme språk, forteller hun.

Ble konstruert

Hanne Kristine Haugsand fra Charmed åpner også døra på gløtt inn til musikkbransjens lukkede rom. Universal Musics publishing-kontor satt på en låt, «My Heart Goes Boom», som de mente kunne gjøre det bra i Grand Prix. Dermed skapte Lage Fosheim i Universal gruppa Charmed - satt sammen av tre jenter fra musikkmiljøet.

- Vi ble konstruert. Da vi vant den norske finalen, ble det smelt sammen et album på seks uker, forteller Haugsand uten anger. Nå satser hun solo etter at Universal mistet troen på gruppa.

Fosheim bekrefter at han skapte Charmed.

- Vi var bevisste på at det ikke skulle komme ut at de var en konstruert gruppe, det ville vært feil fokus i lanseringen av gruppa, sier han.

Kraftig skyts

Kjell Henriksen fra dance-duoen Infinity kom med kraftigst skyts mot musikkbransjen.

- Dette er en kaffeprat-bransje der altfor mange mennesker lover for mye uten å gjøre noe. Da vi hadde suksess og solgte 43000 av debutalbumet vårt, ble vi lovet i bøtter og spann av EMI. Men 35 kaffekopper seinere var det ikke noe igjen av lovnadene. Etterpå brukte vi et år på å komme oss ut av kontrakten med EMI, forteller Infinity-Kjell.

Men platebransjen vil ikke ha det på seg at de lover mer enn de klarer å holde.

- Det er artistene som kommer til oss og krever for mye. De vil ha tv-kampanje til en million kroner og garanti om utenlandslansering. Slike skyhøye krav kan vi aldri si ja til på forhånd, uttaler norsksjef Yngve Næss i Universal Music.

» Programmet for by:Larm finner du her

GA OPP: Vibeke Saugestad (t.v.) og Hanne Kristine Haugsand fra Charmed fortalte i går om skyggesidene av artisttilværelsen.