Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svimeslått av hankjønn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1,3 millioner nordmenn tar kanskje ikke feil, men kan de være litt bedøvet? For så mange landsmenn så på «Hodejegerne» og Tande-P. forrige lørdag, og siden tidenes tv-morgen har vi latt oss overvelde av velment tidtrøyte til potetgullet. Innpakningen kan forandre seg, tempoet er høyere enn i fjernsynets barndom, men tv-underholdning, særlig på lørdager, består i stor grad av konkurranser og gjetteleker i alle tenkelige utgaver. Vi har å gjøre med et traust ritual på linje med søndagsturen, årlig og ukentlig servert av det ene røslige mannfolket etter det andre. Det er som om vi er i koma av testosteron.

Ettersom seertallene taler sitt tydelige språk om velfungerende konsepter, er det greit for kanalene å holde seg til det trygge. Men det burde de ikke få lov til. Det kan umulig være moro å skikke seg like ille som næringslivet, hvorfra seks kjempeheldige kvinner ble funnet verdige til å følge 130 glade gutter på tur til Kina.

Av kvinnelige tv-underholdere har vi Anne-Kat. Hærland, Marit Åslein, Dorthe Skappel. I ny og ne Hilde Hummelvoll. Kvinner gjør seg sterkt bemerket i nyhets- og aktualitetsprogrammer, så hvorfor kan/får de ikke underholde?

Nådeløst

For et år siden sa Vidar Nordli-Mathisen i selskapet Rubicon til Dagbladet at jenter ikke vil, at de kanskje «ikke orker påkjenningen det er å lede helgeunderholdningen». Han har sikkert et poeng. Denne typen programledelse byr på nådeløs eksponering, muligens best egnet for folk med særegen masochismelegning. Argumentet holder likevel ikke. Det ser jo ikke ut til at forholdene legges til rette for at kvinner faktisk skal holde ut.

Dresser består

Åpenbart er terskelen til tv-himmelen høyere for hunkjønn enn for hankjønn. Herrer i dress kan komme igjen og igjen, til og med tillate seg noen bomskudd uten at karrieren ødelegges. Heldigvis. Men hva med et talent som Synnøve Svabø? Hun gikk høyt ut med stor suksess for siden å ende i et slags stabilt sideleie uten enorme seerskarer. Det burde ikke bety at Svabø for all framtid nektes tilgang til beste sendetid. Et par andre har forsvunnet. Om det skyldes at fornøyelseslivet ble for brutalt, må de - og nye jenter - få hjelp til å bygge seg opp igjen. Er det noe som tar tid her i verden, er det ymse likestillingsarbeid.

Ensretting er ikke et honnørord i samfunnslivet. Ensretting er kjedelig, uansett om Tande-P. har høylytt humør, den elleville medhjelper Einar på sidelinja, og i kveld et søtt innslag i «Dagens helt». Herrene er bedøvende mange. Hold ut, Anne-Kat.

Hele Norges coronakart