Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Hamilton» på TV 2 Sumo og C More

Svimlende gode actionscener

«Hamilton» er underholdende, men ramler i sine mange tråder.

HEMMELIG AGENT: Jakob Oftebro ikler rollen som Carl Hamilton, kjent fra Jan Guillous bøker, i en ny dramaserie om agenten. Video: C More Vis mer

TV: Spioner er ikke det de en gang var.

For det første går de nå under det langt mer kjedelige navnet etterretningsoffiserer. For det andre har de mistet sin yrkeseleganse: De dobbeltspente dressene og glimtet i øyet har for lengst blitt byttet ut med anonyme hettegensere og kalkulerende blikk.

«Hamilton»

4 1 6

Drama

Premiere 1. januar på C More og TV 2 Sumo. Kommer på TV 2 i 2020.
Beskrivelse:

Spionserie i ti episoder.

Kanal:

TV 2

«Det skulle vært plass til litt mer karisma i denne blodseriøse thrilleren.»
Se alle anmeldelser

Jan Guillous Carl Hamilton har blitt nettopp en slik moderne spion, som i sin nye serie ligner mer på en alvorstung Jason Bourne enn glamorøs James Bond.

Terror

Vi møter en ung og nyutdannet Hamilton som snoker rundt i et folkehav etter et bombeattentat. Bombene ble avfyrt under en 1. mai-tale midt på lyse dagen. Stockholm by ser ut som en krigssone.

Serien virker å ha latt seg inspirere av 22. juli, for på et tidspunkt retter etterretningstjenesten mistanke mot islamistiske grupperinger, før det raskt bemerkes at man ikke skal se bort fra byens høyreekstreme.

Serien skriver seg således inn i et skandinavisk politisk klima, og følger så Hamiltons jakt på terroristene. Sporene leder han ut på en rekke risikable oppdrag som strekker seg langt utenfor Sveriges landegrenser.

Spenning

Og sannelig skal mange grenser krysses og land besøkes. Det er nesten en konsentrasjonsøvelse å følge med på plotutviklingen - som ikke alltid er tjent med de geografiske tusenmilssprangene. Men serien vender stadig tilbake til Sverige, hvor den gjør seg best.

I Säpos hovedkvarter møter vi et oppvakt etterretningsteam som utpeker Hamilton selv som terrormistenkt. Dette vil bli kimen til to parallelle jakter, og det er for tidlig å si om dette vil bli seriens genistrek og forvirrende felle.

Det hastende narrative tempoet klarer ikke alltid å skape den store spenningen, men det gjør derimot actionscenene.

Både nærkampene og forfølgelsesscenene er svimlende gode, i raske kryssklipp fra kreative vinkler.

Språkmektig spion

Alle som har lest bøkene er kjent med at Hamilton har en mørkerød kommunistisk fortid. Man skal ha god fantasi for å se Oftebros Hamilton som ekte raddis, og det blir ikke mer troverdig av at det samme palestinaskjerf-fotografiet vises om og om igjen. Men fortiden viser seg snart å bli riktig så interessant.

Vi får nemlig et innblikk i hvordan hans politiske år ga uvurderlige bekjentskaper i Midtøsten, som nå kan hjelpe han på vei.

SPENNING: Actionscenene i «Hamilton» er svimlende gode, ifølge Dagbladets anmelder. Foto: Johan Paulin
SPENNING: Actionscenene i «Hamilton» er svimlende gode, ifølge Dagbladets anmelder. Foto: Johan Paulin Vis mer

Ikke minst gir Midtøsten-oppdraget Hamilton muligheten til å praktisere arabisk (!), som til alt overmål går lekende lett.

Tidligere har Oftebro slått over til dansk i hele filmproduksjoner, mens i «Hamilton» går det meste på svensk. Selv om språkleken ikke løfter produksjonen ørten hakk, er språkøret intet mindre enn imponerende og sjeldent.

Pusterom

Agenter er også mennesker, og Hamiltons fåtallige relasjoner føles som nødvendige pusterom i et ellers tett og alvorstungt program. Jevnlig besøker han sin demente mor (Suzanne Reuter), mens en flørt (Katia Winter) er hans eneste bånd til den normale virkeligheten.

Mon tro hvor lenge dobbeltlivet hans overlever før det faller som et korthus.

SØT MUSIKK: Carl Hamilton innleder en flørt med Sonja, spilt av Katia Winter. Foto: Johan Paulin
SØT MUSIKK: Carl Hamilton innleder en flørt med Sonja, spilt av Katia Winter. Foto: Johan Paulin Vis mer

«Hamilton» er en stilsikker sjangerdemonstrasjon med tilfredsstillende actionscener og et stort håp om å nøste opp i en internasjonal konspirasjon.

Selv om den mest sitrende nerven drukner i den innfløkte TV-fortellingen, sitter vi igjen med god underholdning.

Riktignok er det litt trist å se Oftebro i denne glatte og knappe spionskikkelsen, for det skulle vært plass til litt mer karisma i denne blodseriøse thrilleren.

(Anmeldelsen er basert på tre av totalt ti episoder.)