Svimlende skatteskandale i kulturlivet: 43 kulturhus kan være berørt

Kommunepolitikere ber desperat regjeringa om hjelp. - Våre politikere har i realiteten ingen makt her, sier EU-ekspert.

300 MILLIONER I EKSTRAREGNING: Kilden i Kristiansand kosta 1,7 milliarder, og er landets dyreste kulturhus. Kristiansand kommune fikk nylig krav på å tilbakebetale momsfritaket de fikk under bygging. Prislapp: 300 millioner kroner. Flere titalls norske kulturhus står i fare for det samme. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
300 MILLIONER I EKSTRAREGNING: Kilden i Kristiansand kosta 1,7 milliarder, og er landets dyreste kulturhus. Kristiansand kommune fikk nylig krav på å tilbakebetale momsfritaket de fikk under bygging. Prislapp: 300 millioner kroner. Flere titalls norske kulturhus står i fare for det samme. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et ESA-vedtak fra 2008 kan få store konsekvenser for kulturlivet og økonomien i et titalls norske kommuner.

Vedtaket sier at kulturhus ikke skal ha konkurransefordeler sammenlignet med private aktører. Staten har siden 2008 delt ut flere milliarder kroner i momsfritak til landets nye kulturhus.

Disse pengene er Skatteetaten nå igang med å kreve tilbake, ettersom EØS-avtalen gjør fritaket til «ulovlig statsstøtte». 

43 mulige berørte Stavanger kommune og Kristiansand kommune ble fredag oversendt et krav på henholdsvis 256 og 294 millioner kroner fra Skatteetaten - trolig kan flere kommuner vente lignende regninger i tida framover.
 
Rune Håndlykken har vært rådgiver i oppføringa av ni kulturhus og sier til Dagbladet at flere titalls kulturbygg nå står i fare for å bli rammet.

Stormen i Bodø, til 1,2 milliarder, det nye kulturhuset på Hamar, Fredrikstad Litteraturhus, Ælvespeilet i Porsgrunn, Notodden Bok- og Blueshus og Kulturfabrikken på Sortland er blant disse, ifølge Håndlykken.

- Dette er veldig alvorlig og stikk i strid med Kulturloven som sier at staten skal gi forutsigbare rammer for drift av kultur i Norge. Totalt sett er dette veldig mye penger, sier Håndlykken.

Lista rommer 43 kulturhus og kulturprosjekter, som alle er i faresona og risikerer å måtte betale tilbake hele momsfritaket fra bygge- og driftsprosessen. Det betyr 20 prosent, etter omregninger, av alle utgifter - altså mulige utlegg i hundremillionersklassen for noen av aktørene. 

- Har tråkket feil - Skattekontorets varsel er forankret i de norske lovbestemmelsene, som er slik utformet at de ikke gir rett til momskompensasjon der det drives økonomisk aktivitet i konkurranse med foretak som ikke er omfattet av momskompensasjonsregimet, sier Finn Arnesen, ekspert på EU-jus ved UiO. 

Arnesen sier både statlige og kommunale aktører har tråkket i baret og nærmest spasert inn i uføret med åpne øyne. 

- Det er her kulturhusene har tråkket feil - de har engasjert seg i økonomisk aktivitet som drives i konkurranse med andre aktører, fortsetter han. 

Ordførerne i Stavanger og Kristiansand har begge vært klare på at de ikke kommer til å betale kravet fra Skatteetaten. De føler myndighetene har gitt tydelige signaler på at ESA-vedtaket ikke skulle bli noe stort problem. 

- Det er helt uaktuelt for oss, vi kommer til å kjempe. Dette er en sak som kommer til å gjøre livet surt for hele kulturlivet i Norge. Skattemyndighetene er mer katolsk enn paven i denne saken, sa Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø da kravet først kom.

Lite hjelp å få Hun fikk støtte fra Arvid Grundekjøn, ordfører i Kristiansand, som heller ikke ser noen grunn til å betale. Begge ba rikspolitikerne om hjelp til å løse saken.

Den hjelpen kan vise seg vanskelig, ifølge Erik Oddvar Eriksen, EU-ekspert ved UiO. Han levner det svært lite trolig at pengekravet skal falle bort.

- Våre politikere har i realiteten ingen makt her, de kan ikke bare overkjøre ESA og EØS for å imøtekomme lokalpolitikere i Norge. Det å gå imot EU-direktiver kan velte hele EØS-avtalen, så det er storpolitikk vi snakker om her. Jeg pleier med en spissformulering å si at det ikke er Norges grunnlov, men EUs lover som gjelder her til lands, sier Erik Oddvar Eriksen ved ARENA, senter for europaforskning.

KS: - Dypt urimelig
Kulturdepartementet spilte tirsdag ballen videre til Finansdepartementet. Der vil man ikke si hva, om noe, regjeringa kan gjøre med saken. 

- Fra KS sin side er vi klar over at denne nye strenge praktiseringen av regelverket vil kunne få betydelige negative konsekvenser for en rekke kommuner. Våre medlemmer opplever det dypt urimelig at de har hatt tett dialog med skattemyndighetene hele veien og så få et varsel om tilbakebetalingskrav, sier Helge Eide i Kommunenes Sentralforbund.

Disse kulturhusene kan bli rammet:


• Akershus: Nittedal Multiarena, Tangenten kulturhus på Nesodden, Frogn Kulturhus, Ås Kulturhus.

• Buskerud: Musikkteatret Kongsberg, Drammen Kulturhus, Ål Kulturhus, Hurum Kultursal. 

• Hordaland: Hardinghuset på Kvam, Åsane Bydelshus, Fyllingsdalen Bydelshus, Sotra Kulturhus.

• Hedmark: Hamar Kulturhus, Kongsvinger Rådhusteater, 

• Møre og Romsdal: Aukra Kulturhus, Kulturhavna Ålesund, Herøy Konserthus, Kristiansund Opera- og Kulturhus.

• Nordland: Brønnøysund Kulturhus, Stormen Bodø, Meieriet kultursenter på Vestvågøy, Kulturfabrikken Sortland, Kulturbadet Sandnessjøen.

• Oslo: Sparebankens Kulturhus, Veitvet Kultur- og nærmiljøsenter.

• Rogaland: Stavanger Konserthus, Karmøy Scene, Folkets Hus Sauda.

• Sogn og Fjordane: Flora Samfunnshus 

• Telemark: Ælvespeilet Porsgrunn, Notodden Bok- og Blueshus, Drangedal Kultursal

• Troms: Tilbygg Hatlo kultursal

• Trøndelag: Kimen på Stjørdal, Nord-Trøndelag teater Verdal, Grong Kulturhus, Frøya Kulturhus.

• Vest-Agder: Flekkefjord Multiarena, Kilden Kristiansand

• Vestfold: Støperihallen Tønsberg

• Østfold: Fredrikstad Fylkesscene, Fredrikstad Litteraturhus, Sarpsborg Multiarena

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer