Svindelfestivalen: Avslører lønninger

Superstjerner som Emily Ratajkowski og Kendall Jenner fikk klekkelig betalt av Fyre Festival. Nå kreves pengene tilbakebetalt.

GIKK AD UNDAS: Fyre Festival blir stående som et symptom på vår tids aller verste tilbøyeligheter, mente Dagbladets anmelder om dokumentaren om den skandaløse musikkfestivalen. Video: Netflix Vis mer

En av verdens største kulturkatastrofer, svindelfestivalen Fyre Festival på Bahamas, fløy som kjent forsøksvis høyt tilbake i 2017, men musikkfesten kollapset og deiset rett i bakken allerede første festivaldag. To år seinere er kampen om investorenes tapte penger i full gang, og nå endevendes konkursvraket i jakten på likvide midler.

I den forbindelse er festivalens kontantstrømmer gjennomgått med argusøyne, og en rekke rettslige krav er rettet mot folk på festivalens lønningsliste. Fellesnevneren for kravene er at de fikk betalt for tjenester som bobestyrer mener ikke er levert i tilstrekkelig grad, melder Variety.

MODELLER: Emily Ratajkowski og Kendall Jenner. Foto: NTB Scanpix
MODELLER: Emily Ratajkowski og Kendall Jenner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Modellmillioner

Flere av dem som fikk stikke hendene ned i lønningsposen er tilfeldigvis også verdens største kjendiser og artister, blant annet supermodellene Emily Ratajkowski og Kendall Jenner.

Hvor mye kan man ta betalt for å publisere bilder på sosiale medier når man har noen titalls millioner følgere å vise til? Ifølge Variety, som siterer dokumenter fra søksmålene, krever konkursboet Jenner for rundt 2,5 millioner kroner som hun fikk betalt for en Instagram-post om festivalen. Ratajkowski kreves for 2,7 millioner kroner for sin promotering.

Og så til artistene: Punkrockbandet Blink-182 har mottatt et krav på tilbakebetaling av 4,5 millioner kroner som de fikk utbetalt som honorar for en konsert som aldri fant sted.

Krav mot rappere

Dette gjelder også apparatet til US-rapperne Lil Yachty, Migos og Rae Sremmurd som saksøkes for til sammen 3,1 millioner kroner. Britiske Skeptas agentbyrå UTA kreves for 800 000 kroner og videre er det ønsket at rapperne Pusha T, Desiigner og Tyga tilbakebetaler til sammen 6,6 millioner kroner.

Søksmålet gir angivelig også innsikt i hvordan billetthavernes penger ble kastet rundt internt i selskapsstrukturen. Ifølge Variety hevder bobestyreren at 130 millioner kroner ble overført fra Fyre Festival til morselskapet Fyre Media.

Deretter ble rundt 100 millioner kroner av disse pengene satt over til den bedrageridømte festivalgründeren Billy McFarland, som skal ha rukket å bruke nesten tre millioner kroner på personlige utgifter. Blant annet leie av en luksusleilighet, hotellovernattinger, bevertning, underholdning og klær.

FESTIVALSJEF: Billy McFarland jages av pressen etter et rettsmøte i 2017. Han endte med å sone seks år i fengsel. Foto: NTB Scanpix
FESTIVALSJEF: Billy McFarland jages av pressen etter et rettsmøte i 2017. Han endte med å sone seks år i fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En skandale

McFarland, soner en dom på seks år i fengsel for grovt bedrageri, og skylder rundt 230 millioner kroner i oppreisning.

I 2017 lå Fyre Festival an til å bli årets mest glamorøse begivenhet. «Det nye Coachella», ble festivalen kalt. McFarland og medarrangør og rapper Ja Rule (Jeffrey Bruce Atkins) lovte gourmetmat, stjerneartister og luksuriøse innkvarteringer på Bahamas-øya Great Exuma, mot billetter til flere tusen dollar.

Slik ble det imidlertid ikke, noe som er godt dokumentert i to dokumentarfilmer. Stjerneartistene trakk seg i siste liten, villaene var intet annet enn våte telt, og gourmetmåltidet besto av brødskiver med vassen ost.

FIKK MAT: Gjestene ble lovet gourmetmåltider, men ble servert skiver med ost. Foto: Netflix
FIKK MAT: Gjestene ble lovet gourmetmåltider, men ble servert skiver med ost. Foto: Netflix Vis mer

Rasende gjester

I løpet av kort tid kunne hele verden følge festivalkollapsen «live» på sosiale medier, hvor rasende tilreisende blant annet sammenliknet festivalen med filmen «The Hunger Games». Dramaet endte som nevnt med fengselsdom for McFarland, mens Ja Rule kjemper mot et søksmål på 100 millioner dollar.

Etter skandalen har han forsøkt å distansere seg fra både McFarland og festivalen, ved å si at han ikke visste om pengeproblemene.