Svindler med stil

Vellaget og litt langt om en ambisiøs ung svindler.

FILM: I hælene har han den terrieraktige FBI-agenten Carl Hanratty (Tom Hanks), som nekter å gi opp å fange den unge luringen.

Leonardo DiCaprio gjør en stor prestasjon som den sympatiske og veslevoksne tenåringen, som med sjarm, smiger og tilforlatelig uskyld klarer å passe inn nesten overalt.

Hadde ikke dette vært en sann historie, ville det vært lett å avfeie filmen som et velspilt, men litt for fantasifullt eventyr. Regissør Steven Spielberg har tatt utgangspunkt i Abagnales selvbiografi, og det han mest av alt forteller, er historien om en tenåring som strever med å gjenforene sine skilte foreldre. Det virker som om Spielberg ser det som den utløsende faktoren for Abagnales viderverdigheter.

Intelligent

Abagnale har et sterkt forhold til sin far (Christopher Walken), men føler at hans franske mor Paula (Nathalie Baye) sviktet både far og sønn da hun giftet seg med farens tidligere forretningspartner.

Familien har lenge strevd med dårlig råd, og Frank jr. bruker noen av de samme triksene som hans ydmykede pappa har brukt - bare i større skala og med større hell. For selv om Frank sr. ikke var noe stort forretningstalent, var han ikke en svindler.

Sjekksvindel var ikke så utbredt på 60-tallet, skal vi tro filmen, og FBI bruker lang tid på å fatte at de står overfor en høyst intelligent forbryter. Men når agent Hanratty får snusen i Abagnales svindlerferd, er han utrettelig i sin jakt. Tom Hanks spiller med stor innlevelse denne humørløse, jobbfikserte og på alle måter korrekte FBI-mannen, som først våger å løsne litt på snippen utover i filmen.

Ørkesløs vandring

Eneste ankepunkt med «Catch Me If You Can» er lengden. Spielberg klokker inn på to timer og 20 minutter, som medfører mye ørkesløs vandring i banklokaler og innlevering av falske sjekker. Ellers er den på alle måter vellaget og morsom, og den lille tegnefilmen som innleder filmen, setter tonen perfekt for det som kommer.