Rammstein på Ullevaal Stadion

Svindlet for Rammstein-billetter. Arrangør advarer

- Er du desperat nok, så må du bare ta risikoen, sier Desiree Skalle. Hun og samboeren ble lurt for 1800 kroner av en mann som solgte samme billetter til mange.

SVINDLET: Flere måneder etter å ha kjøpt Rammstein-billetter på svartebørsen, fant samboerparet Desiree og Thomas ut at de hadde blitt svindlet. Video: Frank Karlsen / Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Vi gikk fra å glede oss skikkelig, til å febrilsk prøve å få tak i nye billetter, sier Thomas Marthinsen (38).

Han og samboeren Desiree Skalle (30) er to av 30 000 publikummere som søndag kveld skal se de tyske hardrockerne i Rammstein på Ullevaal stadion.

Det er imidlertid ingen selvfølge at Marthinsen og Skalle får hyle med på hits som «Deutschland» og «Pussy» i kveld: Paret opplevde nemlig å bli svindlet da de kjøpte billetter via svartebørs.

De har hatt billettene siden mai, men oppdaget i går at de ikke var de eneste som satt med akkurat disse dokumentene.

Svindleren tok kontakt

- Jeg fikk faktisk en e-post fra vedkommende, som hadde solgt billetten til ikke bare meg, men mange andre, hvor han beklaget og svart på hvitt innrømmet at han hadde driti seg ut og solgt til altfor mange. Han håpet at vi skulle kunne klare å få tak i billetter før konserten, da, sier Skalle, lettere oppgitt.

Paret har siden vært i dialog med selgeren.

- Vi skal visstnok få tilbake pengene på mandag, men jeg har liten tro på det, sier Marthinsen.

Paret er ikke alene om å kjøpe Rammstein-billetter i det private markedet. På Facebook-arrangementet er det en drøss mennesker som de siste dagene har både kjøpt og solgt billetter til søndagens konsert.

OVERRASKET: Metallica klinte til med norsk kjempeslager i Trondheim. Video: Øyvind Rønning. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Skaffet nye billetter

I går kastet Marthinsen og Skalle seg rundt for å kjøpe nye billetter. Også denne gang i det private markedet, via Facebook.

- Jeg spurte litt halvdesperat: «Hjelp, jeg har blitt svindlet. Er det noen som har billetter til overs?»

Skalle ler av situasjonen.

- Jeg fikk svar fra flere. Til han jeg kjøpte fra sa jeg: «Jeg håper at du ikke skal svindle meg, du også.» Jeg tror ikke han ville sagt det hvis han skulle. Vi får bare krysse fingrene, sier 30-åringen da Dagbladet møter henne utenfor stadion.

Hun sier følgende om å kjøpe konsertbilletter på det private markedet:

- Er du desperat nok, så må du bare ta risikoen, tror jeg.

Også Marthinsen er nervøs før billettene skal skannes. To ganger har de punget ut 1800 kroner for Rammstein-billetter.

FORNØYDE: Desiree Skalle og Thomas Marthinsen kom seg inn på Rammstein-konserten til slutt. Foto: Privat
FORNØYDE: Desiree Skalle og Thomas Marthinsen kom seg inn på Rammstein-konserten til slutt. Foto: Privat Vis mer

- Vi håper bare at vi kommer inn. Hvis ikke blir det den dyreste konserten vi aldri har kommet oss på.

Fem minutter seinere tikker ei bildemelding inn på journalistens telefon. To smilende fjes inne på Ullevaal stadion, og en emoji med hjerteformede øyne: «Jaaaaaaa!!!»

Hjalp kompisen

Kompisene Kristoffer Kucukovic Johnsen (24) og Edvin Hammarstrøm (20) er blant de mange som har tatt sjansen på å kjøpe Rammstein-billett privat.

Da Hammarstrøm var den eneste i kompisgjengen som ikke hadde billett til kveldens konsert, tok Johnsen grep. Etter en kjapp runde på Facebook-arrangementet fikk 24-åringen fra Indre Troms napp hos en selger.

Han vippset over penger, og fikk en billett tilsendt på mail.

- Jeg satser på at det er riktig og ikke noe svindel. Men det er en stor risiko. Jeg tenkte veldig mye på det på kjøreturen hit: Hva kan gjøres for å slippe å bli svindlet? Det er veldig vanskelig når det er snakk om å kjøpe privat, sier Johnsen.

TOK SJANSEN: Da Edvin Hammarstrøm (til høyre) var den eneste i kompisgjengen uten Rammstein-billett, tok Kristoffer Kucukovic Johnsen grep. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TOK SJANSEN: Da Edvin Hammarstrøm (til høyre) var den eneste i kompisgjengen uten Rammstein-billett, tok Kristoffer Kucukovic Johnsen grep. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Resten av kompisgjengen hadde kjøpt billetter via Ticketmaster, som sammen med Eventim er offisiell billettleverandør for konserten.

Johnsen erkjenner at stemningen var en smule nervøs da Hammarstrøm skulle skanne sin billett. Men kort tid etter intervjuet kommer beskjeden:

- Vi kom oss inn!

Fraråder svartebørs-kjøp

Sara Bjølverud er PR og marketing-ansvarlig i All Things Live, som arrangerer Rammstein-konserten i Norge.

- Da vi sendte ut pressemelding skrev vi at det bare er to offisielle billettleverandører for denne konserten: Eventim og Ticketmaster, som vi anbefaler på det sterkeste å kjøpe fra, og at vi fraråder å kjøpe fra Viagogo eller privatpersoner man ikke har kjennskap til, sier Bjølverud til Dagbladet.

- Dette står også i eventet på Facebook, samt at vi la ut en påminnelse på eventet før billettene gikk i salg.

Forbrukertilsynet advarer

Tidligere i sommer gikk Forbrukertilsynet ut og advarte mot kjøp av konsertbilletter på svartebørsen, skriver Din Side.

- Faren for å bli lurt, er stor. Du har ingen garanti for at du mottar billettene, eller at du blir sluppet inn med billetten du har kjøpt, sa nestleder Bente Øverli i Forbrukertilsynet.

Tilsynet advarte mot å kjøpe billetter fra nettsteder som Viagogo og Stubhub, eller i Facebook-grupper.

Deres råd var som følger: «Kjøp bare billetter hvis du er 100 prosent sikker på at du kan stole på vedkommende selger.»

Kredittkort-oppfordring

På sine hjemmesider har Forbrukertilsynet delt flere råd for hvordan man unngår å bli lurt. Blant annet oppfordrer de til å benytte sikre betalingsløsninger:

«Dersom du velger å kjøpe billetter i annenhåndmarkedet, bør du betale med kredittkort. Da kan du kreve at banken som har utstedt kortet refunderer pengene dersom du blir svindlet og ikke får tilbake pengene fra selger.

Betaler du kontant eller ved å overføre penger til selgers bankkonto, står du mye svakere ved ikke-levering og svindel.»

Tilsynet påpeker også at du kan klage dersom du blir lurt, og viser til Forbrukerrådets hjemmesider for råd og bistand i forbindelse med kjøp av billetter.