Svinefordeling

Bevilgninger til kampen mot terror er de nye jaktmarkene for amerikanske politikere.

NEW YORK (Dagbladet):

LOUISVILLE

i Kentucky har fått drøyt 60 millioner kroner for å bygge forsvar mot terror. Det er ingenting som tyder på at denne delstatshovedstaden er spesielt utsatt, tvert imot ligger den trygt og godt plassert langt unna ethvert symbol på amerikansk makt og rikdom.

Men staten har noen effektive politikere. De er gode på Capitols spesialøvelse: fordeling av flesk, svinekjøtt eller skinke. «Pork-barreling» heter det på amerikansk og er dypt og inderlig i slekt med norsk lokaliseringspolitikk. Underliggende er en universell politisk drift, nemlig denne: det spiller mindre rolle hva og hvorfor, bare det betyr penger til min kommune eller mitt fylke. I Norge suspenderer vi partipisken i lokaliseringssaker, mens amerikanske politikere uavbrutt forsøker å sende pakker hjem. I det øyeblikk de setter seg på sitt valgte sete, får de fokus på gjødsling av eget valgdistrikt for å sikre gjenvalget.

11. SEPTEMBER

åpnet en ny pengesekk for velgerpleie. Mens de føderale midlene sitter meget langt inne hva gjelder skoler, veier, flyplasser og fengsler, er bevilgningene til terrorkampen rundhåndet. Nesten 5 milliarder kroner ble delt ut i forrige uke. The Urban Security Initiative drysset penger ut over 50 amerikanske byer. Utvelgelsen ble gjort etter en komplisert terrorformel basert på folkemengde, sårbar infrastruktur og mulig trusselbilde. Dette ble vanskelig, særlig graderingen av trussel. Den er ikke lett å måle. Derfor fikk evnen til å kare til seg kjøttstykker en avgjørende innflytelse.

NEW YORK

fikk rimelig nok en stor bit svin. 330 millioner kroner gikk til åstedet for USAs første og hittil eneste internasjonale terrorangrep. Men byens myndigheter er langt fra fornøyd. De freser og henviser til at bare sikkerhetstiltakene for Brooklyn Bridge koster nesten halvparten av det bevilgede beløpet.

- Dette er politikk og svinekjøttfordeling, ikke en vurdering av risiko. Det er vanvittig at New York bare vurderes som fire ganger mer utsatt enn Pittsburgh, sier en av byens politikere. Hun henviser til at den fordums industribyen har fått 84 millioner til terrorkamp.

De som har kjempet om terrorpengene, har brukt alle avskygninger av eventualiteter som kunne bringe terrorister til hjemlige egner. Las Vegas argumenterer for eksempel med at byen har 250000 turister hver dag og kan dermed rake inn 74 millioner raske kroner. Baton Rouge i Louisiana framholder sine mange oljeraffinerier og risikoen som følger med dem. Det var verdt nesten 50 millioner kroner. Og Louisville i Kentucky - hva var deres terrortrussel? Jo, der ligger hovedflyplassen for USAs største pakkepostfirma.