Svinger pisken for en bedre verden

Selv erfarne skuespillere får kick av å slå seg løs med pisk, lakk og lær. Vi har vært med Riksteatret på sexshopping og prøver til komedien «På lysten løs!», hvor voksne anstendige damer forvandles til dristige gledespiker når de får sparken fra banken.

Først må det shoppes:

- Hallooo! Har dere pisk? skriker skuespiller Susanne Fuhr til sexshop-selgeren som befinner seg i andre enden av lokalet. Fuhr legger for anledningen om til sin mest skingrende og dannede Frogner-stemme, og gliser stort når andre kunder snur seg og stirrer på henne når hun skrider ut av prøverommet.

Løfter og former

Det er nok å velge mellom i latex, pvc, skinn, lær og stål.

- Det må være litt rått, men ikke harry! Riksteatrets prostituerte skal ha stil, fastlår regissør Rosvoll.
Etter å ha forkastet et par knallrøde støvler som er for høye, et skjørt som er for kort og trangt, og en topp som er så liten at puppene kunne ramlet ut når som helst, ender Fuhr opp med sorte platålærstøvler med spenner og remmer. Kroppen åler hun inn i en svart bestselger i lakk og netting.

- Denne er bra! Den holder tingene på plass, løfter opp og former formene, sier hun fornøyd, og svinger seg foran speilet.

Menneskesak

Så er vi på prøve på Oscarscenen i Ridehuset ved Akershus festning i Oslo. Fuhr er blitt riktig hjemmevant i lakkhabitten. Premieren nærmer seg, og hun sitter henslengt blant røde silkeputer i gledeshuset Lolo. Her er det kvinnene som har kontrollen. De tar fullstendig rotta på mannfolka.

- Det er ganske absurd. Vi selger kroppene våre, det mest nedverdigende for kvinnen, for å hevne oss på menn, sier Fuhr.
Forfatter Carin Mannheimer var barrikadekvinne og feminist. Ligger det en liten kvinnesaksgreie og lurer i «På lysten løs!»?

- Dette er mer enn kvinnesak. Det er menneskesak. Det handler om et samfunn med betent moral, hvor selv følelseslivet er til salgs, sier regissør Line Rosvoll.

- Stykket ironiserer over hvordan materialismen har tatt fullstendig overhånd. Du er ikke hva du er, men hva du eier. Folk er villige til nesten hva som helst for å bli rike, mener skuespiller Nina Schjeide, i rollen som student som sper på studielånet med deltidsjobb på bordellet.

Lyst og lek

Rett utenfor Riksteatret er det virkelige strøket i Oslo. Skuespillerne trenger bare å titte ut vinduet for å studere hvordan horene kler og ter seg. Verken regissør eller skuespillere har betenkeligheter med å more seg på bekostning av de prostituerte.

- Overhodet ikke! Carin Mannheimer forteller ikke om horenes situasjon. Da hadde vi spilt en tragedie. Her er bordellet et springbrett. Det blir et sted for frigjøring og galskap i lystens tegn, sier Rosvoll.
- Damene gjør en lek ut av det. De ønsker ikke å være prostituerte. De vil ha penger, trygghet og selvstendighet, og får det, sier skuespiller Marit Østbye.

  • Stykket har premiere i Skien 30. september, før turen går landet rundt.
<B>SLÅR TILBAKE:</B> Fire damer har fått spåarken fra sine trygge jobber i banken. Mens mannlige kolleger får gylne fallskjermer, får damene beskjed om å være kreative...