Svinger pisken

Det er befriende å lese en (god) forfatter som gir så helt blanke i det politisk korrekte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I den kontroversielle nobelprisvinneren V.S. Naipauls nyeste roman beskrives trygdede alenemødre i England som fete og late, med slemme menn og tykke barn. Barna har ulike fedre, kalles feiltrinn, og lever på potetgull og godteri og pizza og burgere. Likevel er de lukrative, fordi hvert av barna innbringer den promiskuøse moren 60 pund i måneden i trygd. Dette er «mennesker som prøver å være som såpeoperaen på tv og har mistet kontakten med hvem de virkelig er».

Sure oppstøt?

Nå er riktignok karakteristikkene lagt i munnen på en av personene hos Naipaul. Likevel har visse kritikere internasjonalt reagert med «sjokk og vantro» på noe de mener er sure gammelmannsoppstøt. Og sur er Naipaul, ondsinnet også. Selv vil han nok si at han bare beskriver ofre. Ofre for en feilslått sosialistisk Blair-politikk. Og er hans karikerte virkelighetsbilde egentlig så langt fra det vi kan se hver eneste dag på virkelighets-tv? «Slankekrigen» eller «Nanny-hjelpen» der det myldrer av forvirrede barn fôret opp på E-er og potetgull. Naipaul (f. 1932) regnes for å være en særdeles arrogant og gretten type, noe som ikke sier så lite i forfatterverdenen. Han er født på Trinidad som sønn av indiske landarbeidere og tok sin utdannelse i Oxford. Det er nettopp denne blandingen av «høy og lavkultur» som gjennomsyrer alt han skriver; en kulturell og eksistensiell identitetsløshet som spesielt rammer folk fra de gamle koloniene. Naipaul har skrevet reiseskildringer, essay og romaner, men alt med en slags selvbiografisk genreblanding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer