Sviskekonge på snarvisitt

Richard Clayderman (45) vil alltid bli forbundet med «Ballade pour Adéline», som solgte 22 millioner plater og gjorde ham verdensberømt en gang for alle. Men mannen spiller faktisk fortsatt, og gjerne den smektende balladen.

- Jeg er slett ikke lei av «Ballade pour Adéline». Jeg har mye å takke den melodien for, sier Clayderman, på snarvisitt i Oslo for å promotere den nye plata si, «Beautiful Moments».

Han ser akkurat lik ut. Den myke, lyse luggen er fønet på plass i ekte åttitallspopstil, og stemmen er mild og behagelig.

- Denne dobbel-cd-en inneholder en blanding av gamle og nye sanger. «Ballade pour Adéline» er med, og flere klassikere, som «Til Elise» og «Clair de lune». Men jeg har også tatt med noe nytt stoff som jeg liker. For eksempel «No matter what» som Boyzone synger, og sangen fra «Titanic».

Clayderman har hus både i Paris og Antibes, og har mer enn nok penger i banken til å leve behagelig sammen med familien. Derfor bryr han seg ikke om dem som misliker at han setter et rosa preg på alt han spiller.

- Det fins mange pianister som er mye, mye flinkere enn meg, rent teknisk. Jeg kunne aldri blitt en klassisk konsertpianist i dag. Men jeg tilfører sangene jeg spiller min egen touch, og mange mennesker liker det.

Clayderman vokste opp med en far som var pianolærer og fikk tidlig stempelet vidunderbarn. Men allerede som tenåring hoppet han av den klassiske karusellen og satset på mer moderne musikk. De siste tjue åra har han stort sett vært på turné eller i studio.

- Jeg har det fint, familien min har det bra, og jeg får holde på med noe jeg liker. Jeg forlanger ikke mer.

Lørdag kan du se ham i «Tande-P.» på NRK1.