Sviskenes herre

I snart førti år har Tom Jones (62) vrikket i åletrange bukser i østrogenstinne konsertlokaler verden over. Det skal han ikke slutte med.

- Jeg elsker jobben min. Og jeg blir ikke lei av de gamle slagerne. Så lenge folk vil høre dem, har jeg glede av å synge dem. Jeg forstår ingenting av artister som bare vil spille sanger fra den siste plata på konserter. Mine konserter varer gjerne i to timer, og da har man jo tid til litt av hvert. Dessuten er det en slags test; jeg var i tjueåra da jeg spilte inn mange av mine største hitlåter, og hvis jeg fortsatt klarer å framføre dem, betyr det at jeg er i relativt god form. Jeg beveger meg kanskje litt mindre på scenen, men stemmen er der. Bank i bordet, sier Jones.

Selvskrevne tekster

Nylig slapp han sitt siste album, «Mr. Jones», som er resultatet av et samarbeid med Wyclef Jean.

- Jeg elsket det Fugees gjorde med «Killing Me Softly», og fant ut at det var Wyclef som hadde produsert den. Siden har jeg hatt lyst til å jobbe med ham, men da vi møttes i studio hadde vi ingenting. Albumet ble til underveis, og Wyclef klarte å dra ut av meg de fleste tekstene også, forteller han.

Til tross for at han nærmer seg pensjonsalderen, har Tom Jones ingenting imot å prøve nye ting.

- Jeg liker mye av musikken som spilles på radio. Det gjelder bare å være litt åpen. Jeg snakket nettopp med en av mine gamle produsenter, som hadde hørt den nye plata. «Det der kunne jeg aldri ha fått til. Ørene mine henger fortsatt igjen på 60-tallet,» sa han. Poenget er at musikken ikke har forandret seg så mye siden 50- og 60-tallet; det er fortsatt rock'n'roll og rhythm & blues, det er sounden som endrer seg. Derfor er det viktig å samarbeide med unge folk for å fornye seg.

Britisk jul

I 1976 tok Tom Jones med seg kona Linda, sønnen og datteren og flyttet fra Wales til USA. Siden har han hatt adresse Los Angeles.

- Men det er bare klimaet som er annerledes. Jula feirer vi på ekte britisk vis, da samles hele familien til en diger lunsj første juledag. Og så kan barnebarna, som bor i England, løpe ned på stranda. Og så bærer det ut på turné for Jones.

TIL SENGS : Tom Jones holder koken og er ute med et nytt album, hvor han har skrevet de fleste tekstene selv. - Når jeg synger en låt dykker jeg alltid ned i teksten. Derfor må jeg synge noe som gir mening for meg selv, ellers får jeg ikke den rette feelingen, sier han.