Svisker, sang og sonetter

Jazz og klassisk musikk i ujevne dialoger.

IKKE HELT:  Brad Mehldau og Anne Sofie von Otters platesamarbeid er ikke helt på topp, men akkompagnatøren er strået hvassere enn sangeren.
IKKE HELT: Brad Mehldau og Anne Sofie von Otters platesamarbeid er ikke helt på topp, men akkompagnatøren er strået hvassere enn sangeren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Det 20. og 21. århundret har mange eksempler på ønsker om og konkrete forsøk på å sette jazz og klassisk musikk i dialog med hverandre.

Metodene har vært ulike og resultatene mer og mindre vellykkede, men ingenting tyder på at jazzmusikeres dragning mot den klassiske musikkarvens iboende muligheter er avtagende.

Like lite virker klassiske musikeres fascinasjon av improvisasjon og lekenhet i tilnærmingen til å være på retur.

DET tyske plateselskapet Winter & Winter har gjort jazz/klassisk-dialogen til noe av et varemerke, først og fremst i form av den amerikanske jazzpianisten Uri Caines nyspillinger av Bach, Mahler, Mozart, Wagner og andre komponisters verk. Nå dukker Caine opp på en plate med Vivaldis berømmelige «De fire årstider», men denne gang i en annerledes rolle:

Sammen med vokalfenomenet Theo Bleckmann har han laget musikk til de fire «årstidssonettene», sonetter angivelig forfattet av Vivaldi selv som poetiske beskrivelser av hver enkelt årstids gjøremål, vær og stemninger.

Det skal være første gang sonettene tonesettes, anslagsvis 290 år etter tilblivelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer