ROMANKLAR: Lars Mytting har fullført manuskriptet til «Svøm med dem som drukner». Foto: ANITA ARNTZEN
ROMANKLAR: Lars Mytting har fullført manuskriptet til «Svøm med dem som drukner». Foto: ANITA ARNTZENVis mer

«Svøm med dem som drukner»

Les utdrag fra Lars Myttings mysterieroman.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hver torsdag i sommer publiserer Dagbladet et utdrag fra noen av høstens mest imøtesette romaner. Les intervju med Lars Mytting her.

Jeg hadde halvveis trodd han lå i grava. Iallfall at han ikke var i stand til å kjøre bil mer. Men det var ham, Magnus Thallaug, gamlepresten. I den matte, mørkeblå Roveren jeg husket fra konfirmasjonstimene. Bilen viklet seg nedover fra grinda og skalv over ferista.

Jeg stappet skjorteflakene i buksa. Dro hånda gjennom håret.Presten myste bak den støvete frontruta, holdt begge hender på rattet. Roveren stoppet midt på gårdsplassen, samme sted som likbilen hadde stått. Bildøra gikk opp, presten peilet grunnen med en spaserstokk, satte ned et spinkelt bein. Huden lyste mellom sokkene og den loslitte dressbuksa, blek som skumma melk. Han heiste seg ut og så seg omkring.«Du må få i deg mat, Edvard,» sa han da øynene stoppet ved meg, som om han etter tur hadde friskmeldt fjøset og stabburet. «Ellers blir det slett ingen gårdbruker på Hirifjell.»Nølende tok jeg ham i neven. Huden hans virket to nummer for stor. Da han åpnet bakdøra, sev lukta av varm, gammel bil ut. På det krakelerte skinnsetet lå en slitt bibel med noen løse ark.«Efeserbrevet,» mumlet han og stappet arkene på plass. «Har vært slik siden nyttårsprekenen i 1956, da Skriften datt på gulvet foran Reidun Ellingsen. Hun satt på første benk og halvsov. Siden har hun vært troende.»«Det var vel til det beste for henne,» sa jeg.«Absolutt. Hør, Edvard. Det er slik fatt at jeg har tatt meg sommerjobb. De som menighetsfakultetet produserer nå om dagen, har jo krav på ferie.»Han flyttet bibelen til den andre hånda. «I min tid arbeidet jeg hele året i strekk. Rett nok for gudløse fjellbønder eller tomme benker, men jeg var da på plass.»«Ja visst,» sa jeg, og visste at jeg kvalifiserte til begge mankolistene.«Og nå skal jeg forrette begravelsen til Sverre Hirifjell.»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn