Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

SVs amerikanske tilstander

SKOLE: I Dagbladet 17. mars klarer SV, gjennom skolepolitisk talsperson Lena Jensen, nok en gang å argumentere på en slik måte at de får det til å høres ut som høyresiden ønsker private innslag i skolelandskapet fordi vi har en allianse med storkapitalen, som ønsker å drive rå og kynisk utnytting av norske skoleelever.

Lena Jensen er på villspor når hun trekker frem USA som et eksempel der elever i offentlig skole gjør det bedre enn de i privat skole. Dette må bero på en misforståelse. Skolesystemet i USA er kjennetegnet av alt annet enn valgfrihet for elever som ikke har rike foreldre. Imidlertid er det de siste årene blitt mer vanlig med såkalte «charter schools», noe som kan tilsvare hva vi i Norge kalte «friskoler». Dette er skoler som er selvstendige, med stor frihet til å organisere undervisningen, og de får dekket en del av kostnadene til skoledrift av delstaten. Til tross for at disse skolene ikke har eksistert lenge, så er de blitt ekstremt populære. Med slike skoler, så får foreldre endelig mulighet til å sende elevene sine til alternative skoler, uten at det koster noe. Tidligere var nemlig alternativer til offentlige skole kun forbeholdt de som hadde råd til å betale for det.

En rekke undersøkelser viser at disse skolene gjør det bedre og elevene forbedrer seg raskere enn i de offentlige skolene. Elever i slike skoler starter ofte med lavere kunnskapsnivå enn sammenlignbare grupper i offentlige skoler, men uavhengig av dette «handikappet», så viser disse elevene en mye større årlig kunnskapsheving enn de elevene som ikke går i slike skoler.

I USA gir slike «friskoler» en valgmulighet for de som ikke har råd til å sende barna sine til privatskoler.

For meg er ikke kampen for friskoler en kamp for skoleeierne. For meg er det en kamp for det frie valg, uavhengig av økonomi. SV ønsker imidlertid «amerikanske tilstander» der det er lommeboka som skal avgjøre om elevene kan velge fritt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media