SVs ideologiske kamuflasje

«DET ER nå venstresiden som står aleine på den liberale siden,» skriver SVs Audun Lysbakken i Dagbladet (13.7.). Han fortsetter dermed SVs tydeligste tradisjon de siste årene - å springe fra sin egen ideologi, og heller kamuflere den som et liberalt, moderne verdisyn. I en helsides kronikk om verdier og toleranse nevner faktisk ikke Lysbakken begrepet «sosialisme» én eneste gang! Kanskje er forklaringen enkel: At verdiene i den sosialistiske ideologien er foreldet, og at den sosialistiske toleransen må sies å være av den noe tvilsomme arten.For å understreke SVs nyfunne verdier maner Lysbakken fram skrekkbildet av Enevald Flåten, en konservativ pastor som jeg ikke skal gjøre det til min jobb å forsvare. Problemet oppstår når Lysbakken bruker Flåtens avvikende meninger som argument for at Høyre og Venstre er bundet til KrFs og Frps «antiliberale verdikamp», en sannhet som åpenbart er så innlysende at Lysbakken ikke finner grunn til å gi et eneste eksempel.

JEG ER født i et land der det var ulovlig å være homofil. Det er ikke tilfeldig at det var det liberale Venstre som var først ute med å gå inn for å fjerne forbudet mot homofili for over tredve år siden. Venstre har nemlig alltid stått i første rekke i kampen for homofiles rettigheter. Og der Venstre oppnår resultater, synes SV å være mest opptatt av å gå ned med flagget til topps: Senest i inneværende stortingsperiode har Venstre i regjering vært med på å sette i verk stebarnsadopsjon for homofile, mens SV på sin side har jobbet for å torpedere alle forslag om kjønnsnøytral ekteskapslov.Jeg kan ikke nekte Flåten å kjempe for sine konservative verdier, like lite som jeg kan nekte SV å gå til valg på en ideologisk kamuflasjeoperasjon. Men et parti som ikke tør vedstå seg sin egen ideologi i noen meningsfull forstand, og som er i ferd med å bli minst like populistisk og prinsippløst som Fremskrittspartiet, kan ikke utgjøre noen troverdig liberal kraft i en regjering. Liberalismen og sosialismen går, Lysbakkens ønsker til tross, ikke hånd i hånd.

DEN SOSIALE liberalismen er ikke noe man kan ikle seg for å følge moten eller bygge et image. Liberale verdier er nemlig noe man må ha som en forankring, ikke som en forkledning. Og de av oss som ønsker oss et genuint liberalt parti, representert med tyngde på Stortinget og i regjering, vi får heller konsentrere oss om å gjøre Venstre større.