Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Private barnehager

SV’s jakt på private aktører går utover alle

Halvparten av barna går i en privat barnehage. 

«SV-JAKT»: - Det er ingen «utbyttefest» i private barnehager, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto:  Jørn H. Moen / Dagbladet
«SV-JAKT»: - Det er ingen «utbyttefest» i private barnehager, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto:  Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Barnehage for barna eller bankboks for milliardærer, spør SV-leder Audun Lysbakken i sin kronikk 6. april.

Lise Lauvik eier og driver Langøy friluftsbarnehage i Fjell kommune, en barnehage Lysbakken bør besøke neste gang han er hjemme i Hordaland. Lauvik forteller til barnehage.no at hun flyttet hjem til foreldrene sine og jobbet døgnet rundt i flere år for å få hodet over vannet. Lauvik forteller at hun en gang hadde nok penger til at utbytte kunne vært aktuelt, men hun brukte hver eneste krone på asfalt. Dette er et eksempel på barnehagene Lysbakken vil til livs.«»

Kristin Vinje
Kristin Vinje Vis mer

SVs jakt på private aktører går utover oss alle. Halvparten av barna går i en privat barnehage. Barna får et godt tilbud, og både foreldrene og de ansatte er fornøyde. Det er ingen «utbyttefest» i private barnehager, som Lysbakken ser ut til å tro. Jeg mener at SV maler fanden på veggen og konstruerer et problem som ikke eksisterer. Istedenfor å stikke kjepper i hjulene for dem som bidrar til full barnehagedekning i hele landet bør vi konsentrere oss om å styrke kvaliteten i tilbudet. SV ser ut til å være mer opptatt av hvem som driver barnehagen enn hvordan den drives.

I Høyre er vi mest opptatt av god tilgjengelighet og høy kvalitet. Hadde vi ikke hatt private aktører som tok initiativ da barnehageforliket kom på plass i 2003, så hadde vi heller ikke oppnådd full barnehagedekning. De private barnehagene bærer barnehageforliket på sine skuldrer, men de sørger også for et godt og nødvendig mangfold i barnehagesektoren.

Det er mulig, som Lysbakken mener, å drive privat barnehage uten å ta ut utbytte. Mange gjør det i dag. Men å forby utbytte vil ha flere uheldige konsekvenser. Mange tar for eksempel utbytte for å dekke utgifter til formuesskatt. Og hva med eiendomsskatt, som Oslo kommune nå innfører for de private barnehagene som selv eier sine bygg? Jeg mener også at det er rimelig at de som har investert både tid og penger for å bygge opp et godt barnehagetilbud må få mulighet til å ta utbytte dersom de klarer å gå med overskudd. Som Lauvik sier til barnehage.no; hun vil gjerne ha retten til å ta utbytte en gang i framtida hvis det er rom for det, etter alle de timene ulønnet arbeid for å få barnehagen på beina. Det skulle bare mangle, mener jeg – det mente også SV en gang i tiden!

Vi skal ikke mange år tilbake før SV takket disse menneskene, og mente de med verdens største selvfølgelighet skulle få ta utbytte. De hadde jo tross alt investert både egen tid og egne penger i dette. Nå har pipa fått en annen lyd, og SV vil altså ikke lenger vite noe av dem som en gang bidro i en dugnad for å få full barnehagedekning. Jeg mener det er en avsporing i en debatt som egentlig burde handle om hvordan vi skal sørge for et godt og innholdsrikt barnehagetilbud til alle barn.