SVs løfte om finansskatt

Ingress

Meninger

Det er nærmest en opplest og vedtatt sannhet blant politikere og observatører at forslag om skatteøkninger er politisk selvmord. Det er grunnen til at de rødgrønne partiene i sin tid ble enige om å sette et tak på skattenivået til det som var vedtatt for 2004. Høyre og Fremskrittspartiet har alltid lokket med skattelettelser og som regel fått politisk gevinst ut av det, både blant dem som ville dra nytte av foreslåtte skattelettelser og dem som tror de ville ha slik nytte. Jevnfør diskusjonene om formuesskatten. Jens Stoltenberg og Sigbjørn Johnsen har argumentert kraftig mot slike lettsindigheter, men har aldri foreslått økninger. Det har de hittil, i likhet med de fleste andre, ansett som politisk selvskading.

Nå bryter SV denne skatteangsten med eget liv som innsats. Leder Audun Lysbakken gikk friskt ut i Dagbladet i går med et forslag om å innføre en finansskatt som etter planen skal dra inn ni milliarder kroner de neste fire åra. Hensikten er å sikre mer og bedre velferd. Det koster som kjent penger, og noen steder må pengene tas. Finanssektoren peker seg ut. I motsetning til de fleste andre bransjer betaler ikke finansnæringen merverdiavgift.

Lysbakken er ikke alene med sin sans for finansskatten. Den deles blant annet av samfunnsøkonom Karen Helene Ulltveit-Moe, som er gift med milliardæren Jens Ulltveit-Moe. Hun satt i det regjeringsoppnevnte Finanskriseutvalget, ledet av Fafo-sjef Jon Hippe, som også mener en skatt på finanstransaksjoner både vil være rettferdig og bidra til å dempe de verste utslag av spekulasjonsøkonomien. I vinter ble det kjent at EU-kommisjonen og 11 av EUs medlemsland støtter innføringen av en finansskatt. Selv Norges trauste sosialdemokratiske parti liker tanken, gitt at en slik skatt blir internasjonal og at den får en praktisk og gjennomførbar form.

Politikk er å ville. Dessuten handler politikk om rettferdig fordeling. Finanskrisa og finanstoppenes lønns- og godtgjørelseseksesser har lært oss at de rike kan og bør bidra atskillig mer til fellesskapet. SV viser i det minste en klar holdning og fortjener honnør for det. Selvsagt vil finanspressen okke og stønne. Det samme vil finansbransjen i Norge og i EU. Ulydene bør overhøres. Vanskene bør overvinnes. Det er på høy tid at finansbransjen tvinges til å gi en solidaritetspromille av sin fortjeneste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.