SVs landsmøte 2019:

SVs politiske muligheter

SV har gjennom sine landsmøtevedtak tatt ytterligere noen steg inn i norsk politiske realisme. Men det skjer med skyhøye forventninger om resultater som endrer Norge.

LANDSMØTE OVER: Audun Lysbakken og SV har lagt bak seg landsmøtehelga. Foto: Hans Arne Vedlog / DAGBLADET
LANDSMØTE OVER: Audun Lysbakken og SV har lagt bak seg landsmøtehelga. Foto: Hans Arne Vedlog / DAGBLADETVis mer
Meninger

SVs landsmøte er over og partiet skal igjen møte hverdagen. Den blir hektisk fram til høstens lokalvalg, og bak det venter et maraton mot stortingsvalget i 2021. Forventningene om mer makt til venstresiden er store, og for tida har ambisjonene støtte i meningsmålingene. Den alternative venstresiden - altså SV, Rødt, MDG og Senterpartiet - er like store som Arbeiderpartiet. Til sammen har den samlede venstresiden et tydelig overtak i opinionen. Det store - og nokså åpne - spørsmålet er hvordan styrken kan omsettes i konkret politikk som vil gjøre forskjell i folks liv.

De vedtak SV har gjort på landsmøtet har i seg selv begrenset betydning. Det er først i møtet med makten at SVs politikk kan få liv. Der har partiets landsmøte nå lagt en strategi som vil strekke seg fram til stortingsvalget. Svært forenklet bygger den på tre elementer som skal flettes sammen: Kamp mot økonomisk ulikhet, en dyp og aggressiv klimapolitikk og en plan for omstilling av næringslivet som følge av et grønt skifte.

I SV er det kortere vei mellom himmel og jord enn i andre partier. SV er kjent for å fly høyere, og ofte dyrere, i sine reformforslag enn andre partier. Idealene om fred og humanisme har en særlig glans. Likevel er SV et mer jordnært parti enn mange har inntrykk av. Denne siden av partiet er styrket etter landsmøtet og valget av Torgeir Knag Fylkesnes til nestleder. Han ble valgt på et program som tar mål av seg til å breie ut partiet politisk, den såkalte folkeparti-modellen. En aktiv næringspolitikk er blant sakene som skal bidra til en bredere rekruttering til SV, både når det gjelder tillitsvalgte og velgere.

Men lett blir det ikke. En sak er at SV lekker mange velgere til Rødt. Det er et problem partiledelsen tilsynelatende tar lett på, men i lengden kan det ikke ignorere trusselen fra venstre. Langt viktigere er likevel mulighetene for å få politisk gjennomslag i en mulig ny regjering. Jonas Gahr Støre har allerede avvist SVs forslag om å stanse all tildeling av nye blokker i Nordsjøen. Samtidig er det ingen tvil om at SV må oppnå tydelige og omfattende tiltak når det gjelder klimatrusselen. Uten det vil nok SV velge å stå utenfor regjeringskontorene og øve innflytelse fra en mulig vippeposisjon.

I sum kan det sies at SV gjennom sine landsmøtevedtak har tatt ytterligere noen steg inn i norsk politiske realisme. Men det skjer med skyhøye forventninger om resultater som endrer Norge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.