SVs skoleløgn

- Valgfrihet gjør ikke skolen dårligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med artikkeltittelen «Høyres skolekrise» i Dagbladet 8.april, mener SVs utdanningspolitiske talsmann Lena Jensen å kunne påvise at flere privatskoler og fritt skolevalg fører til dårligere læringsutbytte.

Høyre kan sikkert svare for deres egen politikk. Jensens kritikk av privatskoler angår imidlertid alle oss på høyresiden som er tilhengere av mer valgfrihet.

Som sannhetsvitne bruker Lena Jensen OECD-rapporten «Equity in Education». Problemet er at denne ikke eksplisitt behandler privatskoler, og fritt skolevalg nevnes i beskjeden grad. Det man fokuserer på i undersøkelsen, er «school separation», som dreier seg om sosio-økonomiske forskjeller blant de forskjellige skolers elever. Dette har ingenting med privatskoler og skolevalg å gjøre, men er et problem også den norske skolen sliter med.

Det tallmaterialet man for øvrig kan finne i OECD-rapporten viser også at det er vanskelig å finne noen sammenheng mellom utdanningssystemets valgfrihet og dårlige resultater.

Enkelte land med høy valgfrihet, som Nederland og Belgia, gjør det svært bra - mens for eksempel Hellas, som har liten grad av valgmuligheter i skolevesenet, kommer lavt ned på statistikken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer