Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

SVs skoleløgn

- Valgfrihet gjør ikke skolen dårligere.

Med artikkeltittelen «Høyres skolekrise» i Dagbladet 8.april, mener SVs utdanningspolitiske talsmann Lena Jensen å kunne påvise at flere privatskoler og fritt skolevalg fører til dårligere læringsutbytte.

Høyre kan sikkert svare for deres egen politikk. Jensens kritikk av privatskoler angår imidlertid alle oss på høyresiden som er tilhengere av mer valgfrihet.

Som sannhetsvitne bruker Lena Jensen OECD-rapporten «Equity in Education». Problemet er at denne ikke eksplisitt behandler privatskoler, og fritt skolevalg nevnes i beskjeden grad. Det man fokuserer på i undersøkelsen, er «school separation», som dreier seg om sosio-økonomiske forskjeller blant de forskjellige skolers elever. Dette har ingenting med privatskoler og skolevalg å gjøre, men er et problem også den norske skolen sliter med.

Det tallmaterialet man for øvrig kan finne i OECD-rapporten viser også at det er vanskelig å finne noen sammenheng mellom utdanningssystemets valgfrihet og dårlige resultater.

Enkelte land med høy valgfrihet, som Nederland og Belgia, gjør det svært bra - mens for eksempel Hellas, som har liten grad av valgmuligheter i skolevesenet, kommer lavt ned på statistikken.

Lena Jensen burde videre lese mer hva forskere som faktisk leser OECD-undersøkelsene konkluderer med. Den anerkjente tyske skoleforskeren Ludger Wößmann skriver på bakgrunn av sin forskning at «students perform better in countries with more competition from privately managed schools, in countries where public funding ensures that all families can make choices».

Men dette passer neppe inn i Jensens ideologiske korstog mot valgfrihet i utdanningen.

VALGRFRI ELLER PRIVAT SKOLE BEHØVER IKKE VÆRE DÅRLIGERE: - Enkelte land med høy skolevalgfrihet, som Nederland og Belgia, gjør det svært bra - mens for eksempel Hellas, som har liten grad av valgmuligheter i skolevesenet, kommer lavt ned på statistikken. Illustrasjonsfoto: Scanpix
VALGRFRI ELLER PRIVAT SKOLE BEHØVER IKKE VÆRE DÅRLIGERE: - Enkelte land med høy skolevalgfrihet, som Nederland og Belgia, gjør det svært bra - mens for eksempel Hellas, som har liten grad av valgmuligheter i skolevesenet, kommer lavt ned på statistikken. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media