Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

SVs skolepolitiske dobbeltmoral

PRIVATSKOLER: I en artikkel 17.3. angriper SVs skolepolitiske talsperson, Lena Jensen, Høyres friskolepolitikk. Hunhevder at den friskoleloven som ble foreslått av Bondevik II-regjeringen åpnet for kommersielle skoler. Det er feil. Tvert om ble forbudet mot å ta ut utbytte fra friskolene ytterligere skjerpet. Den rødgrønne regjeringen mente at bestemmelsen ble så streng at det ikke var nødvendig å endre den. Det er altså like forbudt nå som under Bondevik II-regjeringen å ta ut utbytte fra driften av friskoler.

Jensen skriver at SV mener at friskoler som ikke følger norsk lov, ikke skal få godkjenning.

Hvem kan være uenig i det? Alle friskoler som mottar støtte fra staten, må følge lover og regler. Hvis ikke, kan departementet frata dem godkjenningen og statsstøtten. Før min tid hadde ingen utdanningsminister gått til et slikt skritt. Det skjedde faktisk først i min tid, da tre skoler mistet godkjenningen som følge av brudd på det økonomiske regelverket. Det gjaldt Minerva, Skjærgårdsskolen og Musikk Instrument Akademiet (MIA).

På MIA ble det avdekket omfattende mislighold av regelverket, både når det gjaldt økonomi, administrasjon og faglige forhold. Det førte til at vi inndro statstilskuddet høsten 2004. Men hvem ville da gjerne videreføre støtten? Jo, SV, som mente at utdanningstilbudet var så unikt at departementet, på tross av alt, burde vurdere å videreføre støtten.

Dette illustrerer SVs dobbelmoral. SV er av prinsipp imot friskoler, men partiet er for Steinerskolene, som har nesten halvparten av alle friskoleelever i grunnskolen. Skoler som SV liker, som for eksempel MIA, skal dessuten få spesialbehandling, selv om det er misbrukt offentlige midler. Den type forskjellsbehandling er jeg ikke tilhenger av.

Til slutt dette: SV har bestemt at friskolene nå skal hete «privatskoler». Det øker forvirringen og skaper flere misforståelser, hvilket antagelig er hensikten. Jensen skriver for eksempel at «SV går imot at kommersielle aktører skal drive privatskoler», men det er feil. SV har ikke lagt to pinner i kors for å hindre kommersielle aktører i å drive privatskoler. Ingen kan hindre et kommersielt selskap i å opprette en privat skole når den måtte ønske det.

Friskoler, derimot, kan ikke drives kommersielt – verken nå eller før. Men de har altså fått et nytt navn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media