NY TID? SV-leder Audun Lysbakken og nestleder Snorre Valen håper på tilsig av ungdommer. Foto: Ntb Scanpix
NY TID? SV-leder Audun Lysbakken og nestleder Snorre Valen håper på tilsig av ungdommer. Foto: Ntb Scanpix Vis mer

SVs ungdomsopprør

SV hadde stor appell i min ungdomsgenerasjon. Nå satser partiet på et nytt ungdomsopprør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sval sommerbris på meningsmålingene og storm blant ungdom i USA og Spania gir partiledelsen håp om å tenne gnisten på ny i yngre velgergrupper.

SF/SV var partiet som både var mot kapitalismen, USA-imperialismen, Nato, EF og Haakon Lie.

Store deler av ungdomsgenerasjonen som rykket inn på høyere læresteder på 60- og 70-tallet hadde sans for slikt.

SV fikk kraftig næring av den første kampen mot norsk EF-medlemskap i 1972. Faktisk ble det året mer skjellsettende i Norge enn 1968 som markerte skillet ute i verden. Partiet stjal velgere fra Ap og fikk inn 16 representanter ved valget i 1973.

Siden har det gått både opp og ned. Etter murens fall og norsk medlemskap i EØS har ikke utenrikspolitisk opposisjon hatt samme appell. SV har ikke hatt de innlysende svarene på tidas utfordringer. Full barnehagedekning har liksom ikke vært nok. De siste åra har partiet ligget stabilt i nærheten av sperregrensa. Opposisjonstilværelsen, med større rom for frie ytringer, har ikke gitt vesentlig høyere oppslutning, Og når flere profilerte SV-ere frasier seg gjenvalg på Stortinget, truer endetidstenkningen med å ta overhånd. Også blant gamle SV-sympatisører.

Men se om det ikke skimtes tilløp til lyspunkter i horisonten? Den gjenværende partiledelsen, inklusive Snorre Valen som fortsatt er nestleder, uttrykker håp om at ei ny tid er i emning. Håpet ligger i den uro som mange unge føler for samfunnsutviklingen. Det er som kjent et svært vanskelig arbeidsmarked med høy arbeidsledighet. Ungdom ligger dårligst an i en stadig tøffere konkurranse om jobbene. Bare ungdom med gode kontakter får sommerjobber i konkurranse med voksne arbeidsinnvandrere.

Det er et minst like vanskelig boligmarked. Ikke alle har foreldre som kan sponse dem inn i boliger med rekordhøye priser. Og med midlertidige jobber, i beste fall, skal det mye til å få banklån som monner.

Norge er verken USA eller Spania, og grunnlaget for en sosial protest er tynnere her enn der. Men det er tendenser til at ungdom engasjerer seg mot sosial urettferdighet. Spørsmålet er om de vil engasjere seg i eller til fordel for et parti som SV. Som sier at det vil kaste regjeringen og konkurrere med regjeringens hovedutfordrer, Ap, om velgerne.

SVs strategiske mål er å få en posisjon som gjør at Ap ikke kommer utenom et samarbeid, enten i regjering eller i Stortinget. SV-ledelsen ser et hav av forskjell på et Ap som velger å samarbeide mot høyre, det vil si med sentrumspartiene enn et Ap som må samarbeide med SV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer