Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

SVT felt: - En stor skandale

Granskningsnämnden mener SVT brøt kravet om upartiskhet.

- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene var rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges Television har blitt felt i Granskningsnämnden, tilsvarende norske Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Avgjørelsen kommer etter at kanalen tok avstand fra en uttalelse Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kom med i den såkalte «sluttdebatten», en partilederdebatt to dager før det svenske riksdagsvalget. Dette melder Expressen.

Granskningsnämnden slår fast at hendelsen strider mot kravet om upartiskhet. At uttalelsen kom etter en partilederdebatt og kort tid før valget, har spilt inn i nemndas avgjørelse.

- Det at SVT tar avstand fra et parti to dager før valget, er intet mindre enn en skandale. For oss er det åpenbart at man handlet utenfor oppdraget om upartiskhet, sier Sverigedemokraternas pressesjef Henrik Gustafsson om avgjørelsen.

- Grovt generaliserende

- Bare innvandrere får jobb så kommer alt til å løse seg. Det har de sagt hele tiden. Det skjer ikke, sånn blir det ikke. Vi må stille oss selv spørsmålet: Hvorfor er det så vanskelig for disse menneskene å få jobb? Jo, fordi de ikke er svensker. De passer ikke inn i Sverige, og da er det vanskelig å få jobb, sa Sverigedemokraternas leder på direktesendt TV.

Etter debatten sa SVTs programleder:

- Jimmie Åkessons uttalelser var grovt generaliserende, og SVT tar avstand fra dem.

SVT forsvarte uttalelsen med henvisning til radio- og TV-lovens demokratiparagraf, som sier at programvirksomhet er underlagt «prinsippet om alle menneskers likeverd».

- Vår vurdering var at dette krevde at vi tok avstand, sier avdelingssjef Anne Lagercrantz til SVT.

- Det er vanskelige beslutninger, og vi prøver alltid å rette oss etter gjeldende regelverk.

- Skandale

Avgjørelsen skapte sterke reaksjoner, og har blant annet ført til at Sverigedemokraterna nå velger å boikotte den svenske statskanalen på ubestemt tid.

- Vi kjenner at vi må markere oss i denne saken, for vi er virkelig ikke enige i denne beslutningen. Vi synes den er en stor skandale, sa Åkesson til TT Nyhetsbyrån, tilsvarende norske NTB.

Kort tid etter valgte SVTs valgsjef Eva Landahl å fratre sin stilling.

Avgjørelsen kom i etterkant av at Expressen blant annet hadde avslørt at hun hadde trykket «liker» på en tweet som var kritisk til Sverigedemokraterna.

Landahl sier selv at hun ikke var klar over at hun hadde «likt» den aktuelle tweeten.

Oppfølgingsspørsmål

Programdirektør Jan Helin i SVT sier til Expressen at han tar til seg nemndas avgjørelse.

- Vi har forstått at metoden vår ikke fungerte. Tidligere har vi blitt felt for å ikke ta tilstrekkelig avstand fra liknende uttalelser, men nå blir vi altså felt fordi vi gjør det, sier han.

Han sier kanalen nå heller velger å ta sjansen på å bli felt for det motsatte.

Skulle en liknende situasjon oppstå i framtida, vil uttalelser som kan oppfattes som udemokratiske behandles med oppfølgingsspørsmål, heller enn å ta avstand direkte.

- Vi kommer til å sette vår lit til journalistikken, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!