SVT følger opp omstridt barneprogram med hvordan barn blir til

- For å lære barn hvilke kroppsdeler som er private, må man avdramatisere og prate også om disse.

(Dagbladet): Programmet «Basillakuten» på svenske SVTs barnekanal skapte debatt etter at de i januar publiserte en musikkvideo der kjønnsorganene «Snippan og Snoppen» var tegnet.

Snippa og snopp er altså svenske begreper for henholdsvis det kvinnelige og mannlige kjønnsorgan.

- Vi kunne aldri forestilt oss at den skulle få 5,3 millioner Youtube-visninger og to millioner Facebook-visninger, sier ansvarlig utgiver for «Bacillakuren», Petter Bragée, til Dagbladet.
 
Videoen fikk også omtale i The Guardian og ble tatt opp av talkshowverten Conan O' Brien.

Hvordan barn blir til Flere uttrykte imidlertid misnøye på programmets Facebook-side om at innholdet i musikkvideoen var upassende for barn, mens andre hyllet kanalen for å snakke åpent om kjønnsorgan til barn på en morsom måte.

Nå følger programmet opp musikkvideoen med et nytt klipp, der de gir en forklaring på hvordan barn blir til. Programmet skal sendes på tv på søndag, men det ligger allerede ute på SVT Play.

Se klipp fra programmet over.

Det ferske klippet har allerede skapt nytt liv i debatten, og SVT inviterte til nettmøte for å svare på seernes spørsmål. 

«Synes dere virkelig det er ok å lære barn om samleie?» «Bør ikke foreldre få lov til å bestemme selv om de vil lære barna om dette?» «Nå har dere gått over grensen. Denne videoen er ekkel.» «Bør dere ikke sende programmet litt senere på kvelden?», er blant de mange kritiske spørsmålene til kanalen.

Bragée understreker overfor Dagbladet at programmet ikke handler om sex eller lyst.

KRITISERT: Disse animerte figurene skal forestille det mannlige og kvinnelige kjønnsorganer, og brukes i SVTs barneprogram «Basillakuten». Foto: SVT
KRITISERT: Disse animerte figurene skal forestille det mannlige og kvinnelige kjønnsorganer, og brukes i SVTs barneprogram «Basillakuten». Foto: SVT Vis mer

- Vi har utformet innholdet i samråd med en barnelege. For å lære barn hvilke kroppsdeler som er private, må man avdramatisere og prate også om disse, sier han.

30 000 seerspørsmål Også på deres Facebook-sider har diskusjonen blusset opp på nytt. Programmet har for øvrig barn i alderen 5-8 år som sin målgruppe.

Bragée sier til Dagbladet at programmet har fått inn over 30 000 seerspørsmål fra barn, og at de ønsker å besvare disse spørsmålene i programmene sine.

- Før denne sesongen begynte i januar fikk vi inn mange ubesvarte spørsmål om «snopp og snippa», så vi bestemte oss for å lage en episode om det, sier han til Dagbladet. 

Siden temaet har skapt så mye debatt ønsket de å legge ut programmet på nett i forkant, slik at foreldre kan se det på forhånd og vurdere om de ønsker å vise barna det på tv søndag ettermiddag. 

Ifølge Bragée har flertallet av tilbakemeldingene sålangt vært positive. Han mener kritikken i hovedsak kommer fra folk som ikke har sett programmet.

- Flere førskolelærere og foreldre sier at programmet er et bra hjelpemiddel når de skal besvare barns spørsmål. Mange har takket oss for måten vi har tatt for oss emnet. Forskning viser at mange voksne synes det er vanskelig å prate med barna om disse tingene, og vi håper programmet kan være til god hjelp, sier han.

OVER GRENSEN: Flere mener barneprogrammet «Basillakuten» går for langt når de viser animasjoner som dette. Foto: SVT
OVER GRENSEN: Flere mener barneprogrammet «Basillakuten» går for langt når de viser animasjoner som dette. Foto: SVT Vis mer